Donosimo broj medicinskih radnika iz BiH koji su ove godine otišli u Njemačku

Donosimo broj medicinskih radnika iz BiH koji su ove godine otišli u Njemačku

"Ponovo imamo trend smanjenja interesa i posredovanja za Njemačku za medicinare, i mogu reći da se nakon pandemije COVID-19 nastavlja trend manjeg posredovanja za Njemačku", rekao je za BUKU Pupić.

Foto: ilustracija

Piše: M.I.D/BUKA

Prema informacijama koje posjeduje Agencija za rad i zapošljavanje BiH smanjen je trend posredovanja medicinskih radnika za rad u Njemačkoj.

"Tokom ove godine 237 radnika otilo je u Njemačku do današnjeg dana, od početka godine. Ponovo imamo trend smanjenja interesa i posredovanja za Njemačku za medicinare, i mogu reći da se nakon pandemije COVID-19 nastavlja trend manjeg posredovanja za Njemačku", rekao je za BUKU Pupić.

Važno je napomenuti da su ovo informacije za radnike koji odlaze u Njemačku preko ove Agencije i ne bilježe odlaske medicinskih radnika kojis amostalno nađu poslodavca.

PLATE

Medicinskog osoblja nedostaje u cijeloj Njemačkoj, zbog toga poslodavci na sve načine pokušavaju privući nove radnike.

Plate medicinskog osoblja, posebno medicinskih sestara ovise o odjelu na kojem rade, saveznoj državii, radnom vremenu i stepenu obrazovanja.

Prosječni mjesečni prihod za medicinsko osoblje je 2.899,84 eura na puno radno vrijeme i 1.996,33 na pola radnog vremena.

Najbolje plate medicinske sestre imaju u Minhenu, i ta prosječna plata iznosi 4.080 eura.

Close