Država u kvaru: Zbog preplitanja nadležnosti entiteta nije uzet uzorak zagađene Prače

Država u kvaru: Zbog preplitanja nadležnosti entiteta nije uzet uzorak zagađene Prače

Agonija u vezi sa zagađenjem rijeke Prače i pomorom ribe u njoj, na šta je „Direkt“ prvi ukazao, se nastavlja. Udruženje sportsko ribolovno društvo „Toplik“ Prača je izašlo na teren, ali su slučaj prijavili i Kantonalnoj inspekciji. Međutim, uzorak vode za ispitivanje nije uzet, jer se sumnja da zagađenje potiče iz Republike Srpske, pa Kantonalna inspekcija nije bila u mogućnosti nastaviti istragu na „tuđoj“ teritoriji.

krvava prača

Rijeka Prača povremeno dobije crvenu boju

Piše: Nikola Vuksanović/Direkt

U "Topliku" navode da sve ukazuje na to da je do pomora ribe došlo zbog ispuštanja fekalija iz svinjogojilišta, ali još za to još nemaju zvaničnu potvrdu.

Ribolovci i ribočuvari iz Republike Srpske nisu poduzeli apsolutno ništa po pitanju ovog problema. U više navrata smo pokušali stupiti u kontakt sa ribočuvarom, ali i pojedinim ribolovcima, no nažalost niko nije bio zainteresovan da govori o ovom „krvavom“ fenomenu.

Takvo ponašanje je bacilo sumnju na njihovu struku, pa mještani spekulišu i o njihovoj eventualnoj umješanosti ili prikrivanju ovog zločina nad prirodom. No, za to još uvijek ne postoje validni dokazi.

Inspekcija se sa terena vratila bez uzorka vode

Činjenica da Kantonalna inspekcija, zbog miješanja u nadležnost drugog entiteta, nije uzela uzorak vode za ispitivanje naljutila je stanovnike područja Podgrab – Prača koji već mjesecima strpljivo čekaju rasplet ove priče.

Uginula riba u rijeci Prači

Uginula riba u rijeci Prači

Ko je jednom bio kriv, kriv je opet?

Esad Sipović, predsjednik USRD "Toplik", rekao je da bi uzrok zagađenja mogla biti firmu „Paniflex“, odnosno njena farma svinja na teritoriji Podgraba. Isto misli i Edin Sijerčić iz Kantonalne inspekcije, ali je istakao da dokazi za to još uvijek ne postoje, te da će se više znati tek nakon odrađene analize.

Podsjećamo, „Direkt“ je ranije stupio u kontakt sa ovom firmom koja je demantovala bilo kakvu umješanost u vezi sa „krvavom“ Pračom, ponajviše zbog, kako su kazali, savremenih prečišćivača. Ogradili su se i u Drvnoj industriji „Podgrab“, koja vrši parenje bukve, pa se sumnjalo da boja potiče od toga. Stanovnici su počeli razmatrati mogućnost da je u pitanju i neki treći zagađivač. Osim toga, vjeruju da pojedinci i znaju ko je zagađivač.

„Mislim da mnogi znaju o kome se radi. Ribolovci ćute već mjesecima, nisu ni prijavili slučaj inspekciji. Vjerovatno su dobro plaćeni, ili se plaše nekoga“, kazao je jedan od mještana.

Ima prijave – nema prijave

U razgovoru sa ekološkim inspektorom Dragomirom Kosorićem saznali smo da je bila jedna usmena prijavila pomenutog problema u vezi sa zagađenjem rijeke Prače, ali je onda naprasno nestala. Tako tvrde i u PU Istočno Sarajevo u čijem je sastavu i vodna inspekcija.

„Nije zabilježena nijedna prijava, kada je u pitanju zagađenje rijeke Prače. Potrebno je da neko od stanovnika ili neko iz ribolovačkog udruženja prijavi slučaj, te će onda eventualno vodna inspekcija izaći na teren“, kratko nam je rečeno u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo.

Stručnjaci zabrinuti

Redakcija „Direkta“ je stupila u kontakt sa udruženjem „Eko akcija“ gdje su nam rekli da je zagađenje rijeke Prače i ranije bio problem, ali da je ova situacija, ipak, drugačija, prvenstveno jer se o problemu konstantno govori, ali ga niko ne rješava.

„To uopšte nije iznenađenje, jer sistem koji bi štitio zdravlje i dobrobit ljudi u bh. entitetima ne postoji. Imamo samo pregršt zakona koje se niko odavno niti ne trudi da primijeni kako bi trebalo - jedina svrha im je da daju privid legalnosti za sve projekte iskorištavanja naše prirode, od izgradnje malih hidroelektrana, pa nadalje“, rekao je Anes Podić.

Bez temeljite analize teško je ocijeniti kakve je posljedice zagađenje ostavilo po živi svijet rijeke. Takođe naglašava da u BiH još uvijek nemamo Agencije za zaštitu prirode, državne institucije, koja obično radi slične analize u uređenim državama.

„Dok ne budu poznati rezultati temeljite analize vode i rječnog dna, stanovnici doline Prače moraju biti izuzetno oprezni: u rijeci se ne bi smjelo kupati, riba iz rijeke, ako je još uvijek ima, ne bi se smjela konzumirati, voda iz rijeke se ne bi smjela upotrebljavati niti za navodnjavanje, niti bi se u njoj smjela napajati stoka. Dodatni rizik se može pojaviti u slučaju poplava kada zagađujuće tvari istaložene u mulju riječnog dna mogu dospjeti na obradivo zemljište“, naglasio je Podić.

Kako saznajemo, iako su nadležni tvrdili da to nije tako, stanovnici, ipak, mogu uzeti uzorak vode o svom trošku i utvrditi šta je uzrok zagađenja. Sa druge strane, pojedini sagovornici smatraju da takav nalaz ne bi imao težinu, kakav bi imao onaj za koji je odgovorna inspekcija, koja očito ne radi svoj posao.

Close