"Eho" iz Bileće - od neformalne grupe roditelja do organizacije koja menja zajednicu

“Eho” iz Bileće – od neformalne grupe roditelja do organizacije koja menja zajednicu

Da je Hercegovina zemlja sunca, bilja, vina i sira mogli su da se uvere učesnici konferencije posvećenoj međureligijskoj saradnji na Zapadnom Balkanu. 

Članice udruženja "Eho" i u Tirani promovišu Hercegovinu

Sinoć su na večeri multikulturalnosti, održanoj u Tirani , članice organizacije “Eho” iz Bileće imale zapaženu prezentaciju i predstavile karakteristične proizvode iz Hercegovine.

Iako zvanično postoji nešto više od dve godine,“Eho” iz Bileće je, što je još važnije, pozitivno uticao i na život zajednice u kojoj deluju, posebno mladih.

Predsednica organizacije Tanja Samardžić ističe da su, uprkos tome što su privatno veoma angažovani, a većina ih radi dva posla, želeli da rade na unapređenju života u svojoj zajednici, posebno kada su u pitanju mladi ljudi.

Udruženje je nastalo pre više godina kao neformalna grupa roditelja. Okupili smo se oko IOM-ovog projekta koji je implementiran u 18 opština BiH, između njih i u Bileći, a bio je usmeren na podršku mladima u lokalnim zajednicama. Na njihovu inicijativu i finansijsku pomoć udruženje je oformnljeno, ali smo već tada krenuli na apliciranje na druge pozive. To u početku nije bilo lako, ali sada, nakon dve godine, imamo već značajne reference projekata u kojima smo učestvovali i, što je najvažnije, koje smo realizovali”, kaže za “Direkt” Tanja Samardžić koja je profesorica engleskog.

Kada su u pitanju projekti izdvojila bih Omladinsko pozorište i Klub muzičke omladine. Tu su i mnogobrojne radionice, ali i putovanja. U okviru jednog projekta smo sa mladima iz Bileće išli u Sarajevo i upoznavali ih sa verskim zajednicama i verskim objektima pre svega. Zaista je to bio lep izlet, ali najvažnija je povratna emocija koju smo dobili. S obzirom na to da živimo u jednonacionalnoj sredini, mnogi od njih skoro da i nemaju kontakta sa drugim religijama. Posebno ih je dojmio susret sa imamom Husret-begove džamije koji im je tako lepo prišao i od koga su mogli da čuju da su nam koreni isti, kao i da je tu džamiju napravio jedan Trebinjac, poreklom pravoslavac. To ni mi nismo znali”, priča naša sagovornica ističući da je ona samo zvanično predsednica u udruženju u kome svi ravnopravno daju svoje ideje, a posao dele po afinitetima.

Veliki procenat srednjoškolaca je obuhvaćen ovim projektima ili je učestvovalo u nekoj od aktivnosti. Već od septembra počinju novi projekat, u pitanju su radionice informatike.

Mi smo pitali mlade šta bi voleli da rade, šta žele. Bilo je zanimljivo da smo saznali da oni žele da se obrazuju. Tražili su napredni kurs informatike, neke programe koje ne uče u školi. Ovim projektom aplicirali smo na poziv Francuske ambasade čiji su značaj i oni prepoznali”, govori predsednica udruženja i dodaje da je na poziv ambasade poslato 160 projekata, a njihov je jedan od deset koliko je prihvaćeno.

Pred njima je još mnogo planova, žale samo što nemaju više vremena da realizuju sve što su zamislili. Ali, ono što ih pokreće jeste saznanje da se život mladih u Bileći menja nabolje, a da u tom procesu i oni sami napreduju i mnogo uče.

Sinoć u Tirani, među učesnicima iz svih zemalja Zapadnog Balkana su pokazale da Hercegovina krije bogatstvo koje je čini posebnim mestom za život i ima mnogo toga jedinstvenog.

"Cilj nam je bio da donesemo nešto autohtono, kvalitetno, a time Hercegovina obiluje", ističu članice udruženja "Eho" iz Bileće i dodaju da su svi učedsnici konferencije u Tirani bili zainteresovani za ono što su tamo predstavile.

Close