Ekonomske trice i medijske kučine

Ekonomske trice i medijske kučine

Ekonomski forum na Jahorini su kao dogadjaj sedmice na svojim plećima izgurali mediji koji su doručkovali sa Željkom. Nehotice su dali svoj doprinos i marketingu. Čuveni slogan: “Kad si gladan nisi svoj” transformisali su u: “Kad si sit, svoj si još manje”. Pogotovo ako te Željka zove na fruštuk.

doručak kod Željke (foto:Foter)

Elem, kao, sastali se ekonomski stručnjaci na Jahorini, paneli, teške teme, saradnja u regionu, a o rezultatima će izvestiti javnost kad se saberu (otrezne?) tokom naredne sedmice. No, što se utisaka tiče, nema smisla čekati, posebno dok su još sveži.

Dodik se učinio nekako rasejan, neubedljiv, takoreći, kontradiktoran. Žali se na migracije, kaže da nam deca odlaze, da ne želimo da nam se vraćaju kao penzioneri. Ako me sećanje ne vara, koliko juče se medijima poveravao da se masovno vraćaju iz inostranstva i njega vuku za rukav da im nađe posao, a on ih, kao dosadne muve, rasteruje.

Kad smo već kod predsednikovih pomešanih poruka, Dodik, kao domaćin kuće koji se za sve pita, u sve meša i sve razume, najavljuje "novo ministarstvo za nove tehnologije". A prošlog meseca je najavio veronauku u srednjim školama. Pa, gde to ide zajedno?! Ako nastavi, plašim se da bi se u sledećem medijskom naletu mogao založiti za vraćanje vidarstva i bajanja u bolnice. Doduše, kakvo nam je stanje u zdravstvenim ustanovama, bolesnici se možda i više uzdaju u nadnaravnu nego u pomoć lekara.

Premijerka Srbije je imala problema sa težinom argumenata. Nju je, recimo, fascinirala činjenica da je izvoz Srbije u BiH veći od izvoza u Kinu, Rusiju i SAD zajedno. Utisak je da je to jedan od podataka koji je trebalo prećutati. Govori to mnogo o diletantizmu premijerke, ali, što je gora vest po nas, i o stanju u našim ekonomijama.

Kad se sve sabere, čini se da je najveći domet ovog sajma sveden na lični nivo- dobar provod o tuđem trošku.

Jedno je sigurno, malo gde se toliko radi na regionalnoj saradnji i malo gde je ona tako kilava i sa toliko problema kao ovde. Dođe nam da zavapimo: ne branite i ne povezujte nas više! Propadosmo načisto.

U prilog tezi da nam je ekonomija na staklenim (kreditnim) nogama, ide i vest da RS rasprodaje 14 preduzeća- od rudnika Ljubija, preko Kosmosa i Orla, do Glasa Srpske. Univerzalni ministar Petar Đokić amortizuje negativan efekat ove vesti i moral podiže najavom velikih poduhvata u vidu hidroelektrana na Drini koje će zajedno graditi Srbija i RS. Do sada su njegove najave svrstavane u perolaku kategoriju. Što je i logično za jednog Petra čija obećanja zavise od trenutnog vetra.

U sedmici iza nas obeležili smo Dan slobode medija. Oni najbolji, valjda i najslobodniji, su pozvani na prijem kod zvaničnika. Sve probrana pera na braniku istine. Udešavajući se pred ogledalom, leđa su okrenuli kosturu koji viri iz ormara.

Zagađena Spreča se izlila i potopila na desetine hektara plodnog zemljišta. U isto vreme se Ognjen Tadić ulio u DNS. Za razliku od prvog, drugi događaj je bez stvarnog značaja, osim medijskog bacanja prašine u oči. Zajedničko im je da su pogubni po okruženje.

Šta god da se ovde dešava, svi dobro znamo da se najvažniji događaj odigrava, evo već sedam nedelja, na Davidovom trgu. Protest čoveka koji više nema šta da izgubi pretvara se u lavinu. Toga su svesni i oni koji su mislili da smrt i život ovde drže u ruci. Proces je nezaustavljiv. Zato se situacija zaoštrava.

 

Close