Električna invalidska kolica napravljena od otpada

Električna invalidska kolica napravljena od otpada

Jedan izumitelj iz Kenije želi pomoći ljudima s invaliditetom, stvoriti nova radna mjesta i zaštititi okoliš. Njegovo rješenje: električna invalidska kolica. Od onoga čega ima na pretek: od otpada.

Izvor: Deutsche Welle

Lincoln Wamae uzima odvijač u ruku, rastavlja bateriju. Za ovog izumitelja iz Kenije je to najnormalnija stvar na svijetu, gotovo svakodnevna rutina. "To su baterijske ćelije. To je jedino što trebam." Ovaj 30-godišnjak sjedi u svojoj maloj radionici. Samo na jednom mjestu male prostorije bez prozora on može stajati uspravno. Na zidovima su različiti alati, toliko ih je da su gotovo sasvim prekrili ciglenu površinu zida. Na podu su tri plastične kante ispunjene baterijama iz starih laptopa. Lincoln ih vadi iz dotrajalih uređaja i koristi ih za svoje potrebe - kao izvor električne energije za invalidska kolica koja sam sklapa. Ona su gotovo u potpunosti načinjena iz recikliranog materijala.

Pomoć u kretanju

Lincoln je na ideju da od otpada gradi električna medicinska kolica došao još 2014. kada je sa sela doselio u Nairobi i počeo koristiti autobuse javnog prijevoza. "Upalo mi je u oči da osobe s invalidnošću nisu koristile autobuse. Vozaču je bilo prekomplicirano putnike unositi u autobus, sklapati kolica i trpati ih na krov", sjeća se Lincoln. On je htio pronaći neko rješenje za ove ljude i prvo je sklopio nešto čemu nije dao ime. Tek kasnije se to nešto pretvorilo u medicinska kolica s tri kotača.

Ono što je posebno na njima je električni pogon što korisnicima omogućava da se odvezu kamo požele bez da su ovisni i javnom prijevozu. prototip se još uvijek nalazi u Lincolnovoj maloj radionici. U međuvremenu je sklopio jedanaest električnih invalidskih kolica ali je još uvijek ponosan na prve. Da još uvijek funkcioniraju, Lincoln demonstrira ispred svoje radionice. Kolica, zapravo trokolica, prolaze gotovo svuda. I to nije slučajno. "Kada sam sastavljao ova kolica obraćao sam pozornost na širinu vratiju kako bi se moglo kretati i unutar kuće", objašnjava samouki izumitelj.

Djelomično ispunjeni snovi

Njegova neobična vozila su spremna i za promet, žmigavci, svjetla, sve je tu. Lincoln ponosno demonstrira što sve mogu njegova kolica, izbjegava rupe na cesti kojih je mnogo. Da pokaže stabilnost svog proizvoda, Lincoln izvodi vratolomije na dva kotača. Prototip je svojim akumulatorima imao doseg od 40 kilometara, noviji modeli čak mogu prevaliti 140 km s jednim punjenjem.

Osim invalidskih kolica Lincoln sastavlja i električne bicikle i skutere. Neke u potpunosti, a kod nekih se radi o postojećim modelima s prepravkama. "Zašto ih prepravljam? Mrzim gorivo. Volim živjeti zeleno. To je jednostavno", objašnjava neobični izumitelj.

Njegova najveća želja je da se domogne veće radionice. Sad ima samo jednog zaposlenog no u fazi s mnogo narudžbi u malenoj radionici se gura i do deset pomoćnika. Motivacije za pogled u budućnost ne nedostaje. "Svaki put kad vidim osobu s poteškoćama pri kretanju koja je zahvaljujući mojim kolicima postala neovisnija, ispunjava se jedan san. San bi ispunio i kada bih mogao zaposliti više ljudi. I treće: zadovoljan sam kad vidim da ljudi na mojim elektro-skuterima odlaze na posao i manje zagađuju zrak", govori Lincoln.

Ono što mu nedostaje nisu ideje. Ali i za odlične ideje treba kapital - kojeg nema.

Close