ERS duguje milione, a zaposlenima plaća PR kurseve 75.000 maraka

ERS duguje milione, a zaposlenima plaća PR kurseve 75.000 maraka

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) nema novca da isplati oko 15 miliona KM koliko duguje po osnovu podsticaja proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora, a sprema se da iskešira 75.000 maraka kako bi  njeni zaposleni stekli vještine za promociju i marketing, kojem se ovo preduzeće u nedostatku dobrih rezultrata sve više okreće, prenosi portal CAPITAL.

ers

Elektroprivreda RS (FOTO: Direkt)

U nedavno objavljenom javnom pozivu oni traže stručnjake koji će za njihove radnike u sektoru komunikacija organizovati treninge na kojima će ih učiti šta je to PR, kako se efektivno komunicira sa medijima, kako se upravlja profilima na društvenim mrežama, te kako se oganizuju događaji.

Kako se navodi, treniraće se i osnovne i napredne PR tehnike, javni nastup, prezentacijske vještine ali i krizna komunikacija.

Poziv je još više zanimljiv ako se uzme u obzir da je ERS u posljednjih nekoliko godina doveo brojne medijske radnike sa dugogodišnjim iskustvom.

Osnovni uslovi za ovaj posao je da ponuđač mora imati međunarodno sertifikovan program za edukaciju i trening zaposlenih u oblasti odnosa s javnošću, ali i da dobro poznaje funkcionisanje sistema poput Elektroprivrede Republike Srpske.

Od njega se traže dvije reference iz dvije različite zemlje iz kojih je vidljivo da ima iskustvo sa treninzima i školama.

Ponuđač mora posjedovati iskustvo sa treninzima i školama u oblasti komunikacije u više zemalja regiona Zapadnog Balkana”, navodi se u pozivu.

Postavljene uslove, stručnjaci iz ove oblasti tumače kao vrlo specifične kako bi se preferirala tačno određena marketinška kuća.

Pored obuke, ERS i njegova zavisna preduzeća svake godine daju milione maraka za marketing i promociju, iako su prirodni monopolisti na proizvodnju i prodaju električne energije, te imaju najkonkurentniju cijenu.

Portal CAPITAL je još 2017. godine pisao kako su javna preduzeća za godinu dana potrošila 4,3 miliona KM na medije i kafanu.

Istovremeno, saznajemo, ERS proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora duguje oko 15 miliona KM.

To su posebna sredstva koja je ERS već naplatio od građana Republike Srpske uz račune za električnu energiju, ali ih ne proslijeđuje proizvođačima, već ih nenamjenski koristi za tekuću likvidnost.

Kompletan poziv možete pogledati OVDJE.

Close