ERS planirala da zbog korone ne plaća poreze

ERS planirala da zbog korone ne plaća poreze

Uprava „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) planirala je da iskoristi pandemiju virusa korona i da zatraži od Poreske uprave RS odgodu plaćanja poreskih obaveza na lična primanja, iako za to nema uporišta u zakonskim i drugim propisima donesenim u Srpskoj usljed aktuelnog vanrednog stanja.

ers

Izvor: Capital

„Shodno novonastaloj situaciji sva preduzeća u sistemu holdinga su dužna uputiti zahtjev Poreskoj upravi Republike Srpske u pogledu odgode plaćanja poreskih obaveza po osnovu isplate ličnih primanja za mjesece mart, april i maj tekuće godine“, navodi se u Vanrednim mjerama i smjernicama za ublažavanje posljedica na nivou ERS prouzrokovanih pojavom pandemije korona virusa.

Ovakva mjera ERS nema uporište u zakonskim i drugim mjerama donesenim u Srpskoj usljed pandemije.

Naime, donesena je Uredba sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 koja ne predviđa odgodu poreskih obaveza po osnovu isplate ličnih primanja.

Nakon što je portal CAPITAL uputio pitanje Upravi ERS zašto je donesena mjera koja nema zakonskog osnova, u ERS su priznali da se radi o neprovodivoj mjeri.

“Radi se o neprovodivoj mjeri od koje se odustalo, obzirom da je  Elektroprivreda Republike Srpske uvođenjem vanrednog stanja nastavila da obavlja svoju djelatnost”, istakli su u Upravi ERS.

Dodali su da je ERS, zaključno s mjesecom martom, izmirila sve obaveze prema Poreskoj upravi po pitanju plaćanja poreza na lična primanja.

Ovo nije prva mjera ERS koja se kosi sa mjerama Vlade RS. CAPITAL je objavio i da je Vlada RS predložila da zaposleni čija su primanja do 1.000 KM izdvoje do 5%, a oni čija su primanja preko 1.000 KM da izdvoje do 10% od iznosa neto plate, u korist Fonda solidarnosti.

Međutim, u „Elektroprivredi Republike Srpske“ su odredili da to bude tačno pet, odnosno 10 odsto, a ne do tog procenta, što je suprotno stavu Vlade.

Propisali su i druge mjere koje su pravnici ocijenili nezakonitim, o čemu smo pisali u tekstu „Krizne mjere ERS nezakonite i suprotne zaključku Vlade RS“.

Close