ERS prilagodila ugovore za 28 firmi, ostalim novo poskupljenje od januara

ERS prilagodila ugovore za 28 firmi, ostalim novo poskupljenje od januara

„Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) usaglasila je danas sa privrednicima sporne odredbe ugovora, a u koje je sada ugrađena juče dogovorena cijena od 35 evra po megavat satu u idućih 16 mjeseci, potvrđeno je za CAPITAL iz Privredne komore RS.

Ilustracija

Na sastanku koji je danas održan u prostorijama ERS-a u Banjaluci promijenjeni su ugovori za 28 najvećih potrošača, odnosno onih koji troše preko pet gigavat sati.

„Član pet ugovora koji je bio sporan sada je značajno promijenjen i samo govori o cijenama i troškovima mrežarine. U ugovorima nema više ni penala, koji su izazvali veliko negodovanje privrednika“, rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Dodao je da je promijenjen i rok važenja ugovora, odnosno da su na snazi 16 mjeseci, a ne do kraja ove godine kako je prvobitno bilo definisano.

„Otklonjene su i sve druge nejasnoće i nedorečenosti koje su bile u prvobitno ponuđenim ugovorima“, kazao je Blagojević.

Ugovori sa 28 najvećih potrošača trebalo bi da budu potpisani sutra.

Ostalim privrednicima poskupljenje od 2020.

Portal CAPITAL saznaje da period od 16 mjeseci u kojem će mirovati cijena struje važi samo za 28 najvećih potrošača.

Naime, ERS je firmama poslala ukupno 1.073 nova ugovora, u kojima nije za sve firme bilo predviđeno poskupljenje struje. Cijena se, u skladu s jučerašnjim dogovorom, mijenja za 173 privredna društva, među kojima je i 28 najvećih potrošača.

Samo za pomenutih 28 potrošača se garantuje da novog poskupljenja električne energije neće biti u idućih 16 mjeseci.

Svi ostali privrednici, kojima je ugovor do kraja ove godine, prema saznanju CAPITAL-a, novo poskupljenje mogu da očekuju od početka iduće godine.

Portal CAPITAL objavio je ranije da je „Elektroprivreda Republike Srpske“ poslala privrednicima nove ugovore o snabdijevanju električnom energijom u kojim je povećana cijena industrijske struje. Pored toga ugovori sadrže mnoštvo drugih odredbi koje idu na štetu poslovne zajednice.

Iz poslovne zajednice su zatražili hitan sastanak sa Vladom i ERS koji je održan juče u Banjaluci.

Premijer Srpske Radovan Višković i predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić pohvalili su se dogovorom o povećanju cijena industrijske struje, iako nije precizirano za koliko će svim kategorijama privrede cijena električne energije „skočiti“.

Close