Februar: Republika Srpska Banana

Februar: Republika Srpska Banana

U februaru ne samo da smo se osećali bezbednije, nego smo zbog toga dospeli i u žižu evropske i svetske javnosti. Duge cevi za našu, a njihovu, policiju su tu, za sve pare smo ustrašili spoljašnjeg, a posebno untrašnjeg neprjatelja. Predsednik Dodik je, na krilima ove bezbednosti izjavio i da može, ako mu se ćefne, da zabrani NATO vežbe.

Banana Republika Srpska

Ako ste se pitali šta je to zajedničko našim i poreznicima Judeje, odgovor je - efikasnost. Samo u januaru prikupljeno je 40 miliona više nego u istom mesecu prošle godine. U 2017. godini gotovo 2,4 milijarde. Sve bi to bilo lepo da je ovo zemlja u kojoj poreski obveznik vidi efekte izdvajanja. Iskustvo življenja u RS nas uči da se od povećanja poreskih prihoda neće poboljšati zdravstvo, školstvo, bezbednost. Ali itekako osetimo pogoršanje u slučaju da dođe do smanjenja. Ako para nema, udri po džepu običnog čoveka. To što je 6 milijardi proteklih decenija proćerdano na autoputeve - nema veze. Sad ćemo ih graditi od povećanja akciza. A, da... otići će na otplatu kredita? Pa, dobro. Uvesćemo neki novi namet. Uostalom, putevi su precenjena kategorija. Sve nas je manje, frekvencija saobraćaja ne podržava islativost, dakle, novac može i korisnije da se upotrebi. A kud ćete veće koristi od privatne? I rešena dilema.

Ako ste se pitali ima li ovakav parlament uopšte smisla, februar je dao jasan odgovor. Smisao je da sve što se predloži bude i usvojeno. Pa su tako poslanici odlučili da se RS zaduži za 1,3 milijarde maraka koje će vraćati 30 godina. Nakon ove odluke, na put ka granici se spremaju svi koji mogu i koji su se, eventualno, do sada dvoumili.

U finišu drugog meseca, Dodik se inaugurisao na čelo izbornog štaba svoje stranke i najavio formiranje patriotskog bloka. Uh…većina građana je osetila zebnju u srcu i čvršće stegla novčanike. Čim se udara u patriotsku žicu, gledajte gde vam je novčanik, a bogami tražite i mesta glavi, opet ono iskustvo progovara.

Iako se na Sretenje očekivala Deklaracija o spasenju, praznik je prošao bez tog dokumenta koji bi trebao da vaskrsne sve Srbe sa obe strane Drine. Uskrsnuće odgođeno do daljeg.

U međuvremenu, predsednik nam je, ako je ko i bio u dilemi, pokazao zašto je RS banana. To su vam one teritorije na kojima važi zakon jačeg. Tako je Dodik objasnio da ovde može da radi šta god hoće, da vozi 300 na sat i da policija ne sme da ga zaustavi. Razmišljam da naručim nalepnicu “Dodik u autu”, po uzoru na ono: “ Beba u autu”. Pa da vidimo policajca koji će smeti da stisne petlju i da me zaustavi.

A Pericu uhvatili u sukobu interesa. Ministar za sve, poznat i kao Petar Đokić je, po svemu sudeći, predstavnik izvesne skandinavske firme u RS. Da li će i iz ovog zamešateljstva izaći bez ogrebotine ovaj ministar-akrobata, videćemo u mesecima koji slede.

A ono što nas čeka je još jedna kampanja. Kraj meseca je doneo informaciju da će Dodiku na crtu za mesto člana predsedništva stati Mladen Ivanić.

Ko će Vukoti Govedarici izaći na megdan za predsednika RS - čuće se u martu.

 

Close