FK „Milići“ pred gašenjem- dokaz fudbalskog sunovrata ekipa sa istoka Srpske

FK „Milići“ pred gašenjem- dokaz fudbalskog sunovrata ekipa sa istoka Srpske

Da su fudbalski klubovi na Istoku Republike Srpske u teškoj situaciji najbolje se vidi na primjeru drugoligaša, FK „Milići“ koji nije ni odigrao prvi meč u Brodcu protiv Jedinstva, a već mu je nastavak upitan, pa bi i sama liga mogla biti siromašnija u nastavku šampionata za jedan klub. I to bogate istorije. A takvih je mnogo koji su bili primorani da stave „katanac“ na vrata stadiona.

Foto: FK Milići

Upravo je ovo eklatantan primjer stanja u kakvom se nalazi većina klubova na istoku Srpske, pa nema (polu)sezone da neka od ekipa koja je počela ili već bila u žrijebu, odustane.

I oni što igraju, u najvećoj mjeri, jedva preživljavaju, najviše na bazi entuzijazma, ali i na osnovu omladinskih kategorija što bi svakako i trebao biti slučaj.

Posebno u vremenu kada sve pore društva trese ekonomska kriza i kada su budžeti sve skromniji, fudbal kao najvažnija sporedna stvar na svijetu, u uslovima kakvi kod nas vladaju, postaje luksuz. Nažalost.

Vratimo li se samo malo u prošlost, kada vidimo kako su završili Jedinstvo iz Brčkog, Bratstvo iz Bratunca i mnogi drugi, jasan je pokazatelj da ovaj dio Srpske kaska i kada je ova sekvenca u pitanju.

Da ne pričamo o infrastrukturi, brojnosti, broju klubova, kvalitetu šampionata, a sve ovo je u stanovitoj prednosti na zapadu Srpske. A sport u ovom slučaju fudbal, služi kao svojevrsna paralela i komparacija, života i svakodnevnice u ovom dijelu zemlje.

Potrebna je renesansa, a ona ne dolazi preko noći. Dostižna je samo na kvalitenim terenima, uz trenere željne znanja, htjenja i volje, da sve to prenesu na neke nove momke.

Jednostavno, učiti i naučiti da je u teškom vremenu za fudbal kod nas – uspjeh ostati i opstati, na mapi koju crtaju generacije, a samo grb i ime kluba ostaje vječno, sve ostalo je prolazno.

Omarska pozitivan primjer

Fudbalski klub Omarska, iz istoimenog mjesta kraj Prijedora, ove godine igra svoju premijernu sezonu u Prvoj ligi Republike Srpske i to sa mnogo uspjeha.

Stotinjak građana, ljubitelja fudbala došlo da čisti snijeg sa stadiona (Foto: FK Omarska)

Pored toga što drugi rang po snazi u BIH igraju većinom sa igračima iz svog mjesta i što su na vrhu liste ubjedljivo po posjeti na tribinama , prošli vikend desio se pravi kuriozitet.

Naime, u nedjelju kada je bila planirana utakmica protiv Sutjeske iz Foče, na otvaranju proljećnog dijela prvenstva, pao je veliki snijeg u noći između subote na nedjelju. Međutim, od samog jutru više od stotinu sugrađana uključilo se u čišćenje stadiona, te su spremno dočekali ovaj meč voljenog kluba, ali i poslali jaku poruku – da fudbal ne zna za granice i u atipičnim uslovima.

Close