Freedom House: Srbija i BiH najviše nazadovale na Zapadnom Balkanu

Freedom House: Srbija i BiH najviše nazadovale na Zapadnom Balkanu

Nevladina organizacija Freedom House objavila je najnoviji izvještaj pod nazivom 'Zemlje u tranziciji – Od slabljenja demokratije do autoritarne agresije', prema kojem je, uz Srbiju, Bosna i Hercegovina najviše nazadovala u regiji Zapadnog Balkana.

Foto: Pexels

Od sedam zemalja Zapadnog Balkana u koje su uvrštene Albanija, BiH, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija, najveće nazadovanje uopšte, odnosno, u poljima civilnog društva, nezavisnosti medija i korupcije zabilježeno je u Srbiji (ukupno 46%), a odmah iza Srbije slijedi Bosna i Hercegovina sa zabilježenim nazadovanjem u oblastima civilnog društva i demokratske vladavine na nacionalnom nivou (ukupno nazadovanje od 38%).

Uprkos pojedinačnim naprecima koje su Hrvatska i Crna Gora ostvarile u oblastima demokratske vladavine na lokalnom nivou, odnosno, vladavine na nacionalnom nivou, ove dvije zemlje nisu ostvarile ukupni napredak, za razliku od Kosova, jedine zemlje u regiji koja je u izvještaju zabilježila ukupan napredak, odnosno, napredak u oblastima demokratske vladavine na nacionalnom nivou i sudstva.

Freedom House je u svom izvještaju naglasio kako je osam zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, 2004. godine ušao u kategoriju hibridnih režima, a niti jedna od tih zemalja nije napravila napredak izvan te kategorije. BiH je također označena kao “djelomično slobodna”.

Close