Gacko 2: Strateški ili privatni projekat?

Gacko 2: Strateški ili privatni projekat?

Razgovor o projektu “Gacko 2” ne ostavlja mnogo nade da se nešto naučilo nakon fjaska sa ČEZ-om. O stvarima od strateškog značaja i dalje pregovaraju diletanti uglavnom iza zatvorenih vrata.

Foto: RTRS

RTRS je juče objavio da je Milorad Dodik u Beogradu razgovarao sa predstavnicima kineske komapanije CMEK i Poli grupe o izgradnji druge faze TE Gacko.

Zainteresovana javnost je mogla od Dodika da čuje da bi u narednim sedmicama trebala biti formirana zajednička firma koja će uraditi studiju izvodljivosti. Ona bi, opet, trebala da pokaže da li je ulaganje, odnosno izgradnja termoelektrane "Gacko 2", opravdana.

Ono što je bitno, a što nismo čuli je šta u slučaju da studija pokaže da je investicija nerentabilna? Šta ćemo onda sa zajedničkim preduzećem? Da Ii bi bilo svrsishodnije da se prvo uradi studija, pa osniva preduzeće? Pogotovo ako imamo na umu neslavno iskustvo sa ČEZ-om koji smo morali da obeštetimo sa 15 miliona maraka.

Da podsetimo, aktivnu ulogu u sporazumu sa ČEZ-om je imao Dodik koji je, neposredno pre sklapanja sporazuma potpisao ugovor o kupovini vile u Beogradu.

Značajno pitanje je i u kom svojstvu se predsedavajući Predsedništva BiH sastao sa predstavnicima kineske kompanije. Kao predsedavajući, kao predsednik SNSD-a ili privatno?

Sa slike može da se vidi da, nasuprot šestorici Kineza, o novom bloku TE Gacko pregovaraju Dodik (u nejasnom statusu) i Srđan Milović, čija je uloga takođe maglovita. Zvanično je savetnik direktora RiTE Gacko. Istovremeno je do sada bio uključen u pregovarački tim za Gacko 2 čiji je on bio i jedini član za kojeg je javnost čula.

Inače, ovaj bvši poslanik u NSRS je mandat u prošlom sazivu i dobio na krilima obećanja o gradnji novog bloka termoelektrane i, naravno, zapošljavanja u postojeću RiTE Gacko. U samoj kampanji 2018. druga faza nije bila u fokusu predizbornih nastupa kandidata SNSD.

Kinezi ulaze više puta

Nakon fijaska sa Češkom elektroprivredom sa kojom je sporazum o zajedničkoj izgradnji novog bloka termoelektrane Gacko potpisan u maju 2007, a okončan arbitražom 2014, priča o kineskom partneru se javila 2015. godine, u jeku izgradnje TE Stanari. Kao potencijalni partner tada je pominjana firma Dongfang elektrik.

Potom je projekat aktuelizovan početkom aprila 2017. kada je u Banja Luci ministar Petar Đokić potpisao “Sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje TE Gacko 2”. Pojavljuje se novi kineski partner, firma CMEK, a istaknuto je da je u planu izgradnja TE instalisane snage 300MW vredne oko milijardu maraka. Početak gradnje je najavljen za kraj te godine.

Tri meseca kasnije, 18. jula, u Beogradu su predstavnici RS i Poli grupe dogovorili formiranje zajedničkog preduzeća. RS su predstavljali tadašni predsednik RS Milorad Dodik i resorni ministar Petar Đokić. Dogovoreno je da vlasnčki udeo RS bude 49, a kineske strane 51 odsto. Dve godine kasnije, formiranje preduzeća se i dalje najavljuje.

Umesto obećanog početka gradnje, 11. decembra 2017. Večernje novosti bombastičnim naslovom najavljuju da “Kinezi ulaze u “Gacko 2”!” te da će sutradan u Vladi RS biti potpisan ugovor “za najveći posleratni projekat u istoriji Srpske”.

Tada je istaknuto da se radi o investiciji vrednoj preko milijardu maraka i da će se partneri iz Kine obavezati da će gradnju elektrane snage 350 MW započeti već u 2018.

Izvor (a možda i naručilac teksta) Novosti iz TE Gacko je optimistično najavio a će izgradnja trajati 50 meseci, ali i da će biti završena 10 meseci pre roka(!?). Da će proizvoditi 50 odsto struje u Srpskoj, otvoriti stotine radnih mesta, ali i cementaru i gipsaru.

Gostujući nedavno na jednoj televiziji aktuelni direktor ERS-a Luka Petrović je, govoreći o drugoj fazi gatačke termoelektrane, rekao da se nije odustalo od tog projekta, ali da mora mnogo ozbiljnije da se radi na tome sa novim, stručnim timom.

Poznavaoci prilika u ERS, ali i Vladi tvrde da politička klima nije takva da bi strateški projekti mogli da se realizuju transparentno niti u najboljem društvenom interesu. "Mi nemamo stručne ljude na rukovodećim mestima ni da izađemo na kraj sa tekućim problemima, a kamoli sa strateškim prjektima", jedno je od karakterističnih mišljenja.

U svetlu nedavnog povlačenja Rašida Serdarova iz projekata Ugljevik 3 i HE Mrsovo i 180 miliona maraka kojima će ERS morati da otkupi koncesije, pregovori oko novog bloka TE Gacko iziskuju ne samo pažnju i aktivno učešće struke, nego i permanentan nadzor javnosti.

Close