Gacko između dve vlasti: Ničiji grad

Gacko između dve vlasti: Ničiji grad

Tranzicija vlasti u Gacku se pretvara u agoniju. Plata zaposlenima u javnim ustanovama kasni, telefoni su mahom isključeni, So na finansijsku ranu dosipa menadžment RiTE Gacko koji, kako smo nezvanično saznali, od letos nije uplatio rudarsku rentu od skoro 2 miliona maraka. Radnici ne znaju kome da se žale i kome da štrajkuju, a tenzija raste.

Gacko-rudnik-termoelektrana

Gacko

Kao da se neko igra sa nama”, kaže jedan radnik Komusa koji od avgusta nije primio platu. Za usluge im duguju i opština i RiTE Gacko. Prvi 145 hijada, a drugi 83 hiljade maraka. A da su im isplatili, mogli su dobiti barem tri plate. Umesto toga, od prekjuče ni kamioni ne odvoze smeće. Delegacija “Komusa” je nekoliko dana čekala sastanak sa Milanom Radmilovićem, načelnikom u tehničkom mandatu, kako bi iznašli sredstva za barem jednu platu, ali do susreta nije došlo.

Čini mi se da se baš na “Komusu” lomi politika, a oni svete jedni drugima”, rezignirano zaključuje radnik.

Mada u daleko boljoj poziciji u odnosu na radnike “Komusa”, zaposleni u javnim ustanovama u novembru nisu dobili platu. Mnogi imaju kredite, računi stižu, a oni ne znaju kome da se obrate.

Danas smo bili sa predstavnicima sindikata, ljudi dolaze, žale se, ali nema ko da ih primi. Predsednik sindikata (Željko Popović prim. aut) kaže da će podržati svaku našu odluku, ali ne znamo šta da radimo. Nemamo kome da štrajkujemo”, priča jedan od zaposlenih.

U slučaju požara ne zovite 123

I dok se zaposleni pitaju kad će plata, dotle u prebukirane ustanove stižu novi radnici, angažovani na određeno, na 6 meseci. Rešenja su potpisana u tehničkom mandatu i ne bi bilo iznenađenje da budu poništena.

U toku su i intervjui za 19 pripravnika što će dodatno opteretiti budžet već okrnjen pandemijom. Računi za telefon nisu plaćeni, a ne radi ni hitan broj 123 za poziv Vatrogasnoj stanici. Ukoliko okrenete, javlja se automat koji kaže da pozivani broj “nije trenutno dostupan”, ali je tako već danima.

Računi kao i razne pomoći, socijalna davanja, podsticaji, stipendije, sve se to finansira iz sredstava koje, po osnovu tzv. rudarske rente RiTE Gacko uplaćuje u budžet opštine. Ne bi bilo prvi put da iz pomenutog preduzeća taktiziraju i, posebno u predizbornom periodu, kasne sa uplatom.

Opština, naravno, ima mehanizam da od Poreske uprave zatraži da blokiraju račun preduzeća dok se ne plati ovo zakonsko potraživanje. Da li su podneli zahtev nismo uspeli da saznamo jer načelnik juče nije bio dostupan, a na poruke nije odgovorio ni zamenik načelnika Antunović.

No, ni RiTE nije u sjajnoj poziciji budući da već postoji dug spisak dobavljača kojima duguju za isporučene robe i usluge.

Iz ovog preduzeća su se, Direkt je pisao, žalili premijeru Viškoviću na odnos sa MH ERS koje im duguje 2o miliona. Tada je premijer rekao da će do kraja novembra organizovati sastanak kako bi se prevazišli nesporazumi.

Sastanak, koliko znamo, još nije bio, ali može se pretpostaviti da to i nije najvažnija preokupacija rukovodstva RiTE Gacko koje, osim privredne, ima i političku funciju. Naime, značajan deo menadžmenta će biti deo novog saziva SO Gacko, a neki možda i nove lokalne izvršne vlasti.

Kada će novi načelnik Ognjen Milinković preuzeti funkciju nije ni okvirno mogao da kaže. Čeka obaveštenje iz CIK-a, a potom će, kako je najavio u medijima, sa timom izvršiti reviziju stanja i poslovanja administrativne uprave i svih preduzeća i ustanova.

Rezultati izbora će biti zvanični najkasnije do 15. decembra. nakon toga bi trebala da se konstituiše SO Gacko i da se stanje vrati u redovne tokove, što bi, u najboljem slučaju, moglo da se desi posle praznika.

Stanje u kome jedna vlast još nije otišla, ali je suštinski nema, a druga još nije uspostavljena, najteže pada radnicima kojie frustrira sadašnjost u kojoj su nemoćni, a strahuju od neizvesne budućnosti u kojoj će možda ostati na minimalcu, a neki i na ulici.

Close