Gacko: Kad su slavine u rukama više sile

Gacko: Kad su slavine u rukama više sile

Vodosnabdevanje u Gacku decenijama zavisi od volje nebesa. Viša sila mu ove godine nije naklonjena. Ozbiljna kiša izostaje mesecima pa je stanje na izvorištu Vratlo na svom minimumu. Sela su isključena sa vodovodne mreže, u "Vodovodu" konstatuju da vode nema, a građani su umorni i ogorčeni. Gunđajući čekaju da sve prođe i da muke prekrije zaborav.

Pišite sve najgore”, ogorčeno je rekao Siniša iz Gacka zamoljen da komentariše situaciju sa nestašicom vode u ovom hercegovačkom mestu.

I u pustinji, kad sam bio, nije bilo nestašica vode, a nama su ovde, na planini, takoreći na izvorištu, danima slavine suve", kaže Rade i konstatuje da je njegova zgrada ipak imala "sreće".

U podrumu imamo česmu, pa vodu u flašama i kantama nosimo u stanove. I tako je danima", opisuje situaciju u centru Gacka ovaj sagovornik.

Dabogda je nikad ne bilo", iznervirana je baka Radojka kod koje su slavine mesecima više suve nego što ima vode. U kantama joj komšije i rodbina iznose vodu, jer ona može samo da ponese u flaši.

Čini se da su stanovnici grada u daleko boljoj poziciji u odnosu na sela za koje je restrikcija počela krajem jula. Najpre su imali nekoliko dana vodu na svake dve nedelje, kako bi napunili čatrnje i snabdeli se za naredni period bez vode. No, kako je suša potrajala, tako je svako “puštanje vode” selima rezultiralo padom pritiska i nestašicom u gradu, pa je krajem avgusta "Vodovod" obavestio potrošače da će sva sela biti isključena sa mreže do daljeg.

No, za razliku od gradskih, seoska domaćinstva imaju čatrnje koje pune cisternama i tako prevazilaze situaciju. "A imaju i poljske toalete" dodaje baka Rada koja odlazi ljuta na gradsku vlast i vodovodžije.

"Nedopustivo je da danas, kao i krajem 50-ih, idem na izvor ili česmu u porti crkve da u bidonima nosim vodu na četvrti sprat. Vratili smo se pedeset godina unazad. Strašno", komentariše Siniša.

Iz preduzeća “Vodovod” koje je nadležno za vodosnabdevanje, javnosti se ne obračaju često. Konstatuju da vode nema i da građani toga moraju biti svesni.

Lokalne vlasti poručuju da su potrebni razumevanje i strpljenje.

Razumevanje za sušu koja nije u njihovoj nadležnosti, a strpljenje do naredne godine kada bi trebao da bude završen projekat dodatnog vodosnabdevanja čija je izgradnja u toku. Posao će koštati oko 5 miliona maraka, a polovina od toga je obezbeđena iz kredita.

Garancije predstavnika lokalne vlasti su, čini se, solidne. Ipak, naši sagovornici sumnjaju da će muke sa vodom time biti okončane.

"Želim da im verujem da će do sledećeg leta sve biti gotovo. Ali, moja iskustva sa njihovim radom mi daju za pravo da u to sumnjam. Bojim se da će agonija da se nastavi", strepi Nada koja živi na obodu Gacka i gotovo da ne može da se seti leta bez nestašica vode.

Stanje sa vodosnabdevanjem će se popraviti čim padnu jače kiše.

Procene su da je potrebno oko 100 litara po kvadratu da bi izdašnost na Vratlu značajnije skočila. Budući da su prepušteni volji neba, stanovnici opštine Gacko zagledani u slavine, nemaju razloga za optimizam.

Meteorolozi kažu da će lepo vreme, suvo i toplo, potrajati najmanje do početka novembra.

Close