Gacko: Meštani Borča najavili protest zbog uništavanja puta

Gacko: Meštani Borča najavili protest zbog uništavanja puta

Meštani sela Borač u gatačkoj opštini su za sutra u pet do 12 zakazali protestni skup na kome će izraziti nezadovoljstvo zbog uništavanja puteva Čemerno - Kalinovik i Čemerno - Pridvorica.

borac-gacko-put

Šleperi koji prevoze trupce su potpuno uništili put

Halid Čustović, predsednik Udruženja “Izvori Neretve-Gacko” koje organizuje proteste ističe da je saobraćajnica toliko devastirana da je automobilima nemoguće doći do kuća. Optužio je lokalnu vlast za maćehinski odnos prema povratnicima u opštini Gacko.

Ovaj put je veoma prometan, posebno u letnjem periodu. 2016. godine sam uložio 271 hiljadu maraka ličnih sredstava za popravku lokalnih puteva i izgradnju mosta u Lončarima. Godinama sam održavao taj put. Ipak, ja mogu da pomognem, ali ne mogu da rešavam problem. Opština inkasira novac, ali ne popravlja puteve. U prošloj godini je po ovom osnovu u budžet uplaćeno 115 hiljada maraka, a u popravku puteva u Borču nije uložena ni marka. Poenta je da opština ne vodi računa o narodu” tvrdi Čustović.

Čustović kaže da je projekat asfaltiranja puta Čemerno-Previla prihvaćen od strane Vlade Federacije BiH, ali se plaši da će, ukoliko se nastavi sa transportom teških tereta, brzo biti unšten.

trupci-gacko

Prevoz teških trupaca uzrok devastacije puta

Radoica Antunović, zamenik načelnika Opštine Gacko potvrđuje da se od eksploatacije šume na godišnjem nivou u kasu lokalne zajednice slije oko 120 hiljada maraka, ali da je šteta koju teške mašine naprave na putevima u opštini tri do četiri puta veća.

Sa druge strane, ne pravi štetu samo Šumsko gazdinstvo “Botin”. Tu su i vlasnici privatnih šuma koji vrše eksploataciju, pa transport građevinskog materijala koji se takođe obavlja pomenutim putevima. Rešenje je u donošenju strategije razvoja lokalnih puteva kojom bi se ograničila nosivost kamiona i šlepera koji mogu da saobraćaju. Tada bismo na osnovu skupštinske odluke mogli da sankcionišemo sve koji se ne pridržavaju propisanih pravila”, rekao je Antunović.

Iz ŠG “Botin” su nam kratko potvrdili da su pozvani na sutrašnji protest i da su upoznati sa nezadovoljstvom meštana. Naglasili su da zakonsku obavezu, a to je plaćanje rente za eksploataciju šume, uredno izmiruju. Ističu da nemaju uticaj na to gde će i kako ta sredstva biti uložena jer je to na lokalnoj samoupravi.

"Održavamo puteve koliko možemo, ali mi ne možemo da ih i rekonstruišemo. Prava adresa su JP "Putevi" RS i Opština Gacko u čijoj je nadležnosti briga o regionalnim, odnosno, lokalnim putevima".

Meštani su odlučni da protestom skrenu pažnju na svoj problem i izvrše pritisak na nadležne da se povede više računa o ovoj putnoj komunikaciji.

Close