Gacko: Oštra osuda zloupotrebe verskih objekata

Gacko: Oštra osuda zloupotrebe verskih objekata

Na inicijativu Međureligijskog veća u BiH danas je u Gacku održan sastanak predstavnika Islamske zajednice i Eparhije ZHiP na kome su prisutni osudili zloupotrebu vere i verskih objekata u dnevno-političke svrhe.

Povod je bio incident koji se u Gacku desio 9. januara o čemu je "Direkt" pisao. Tada se, kako je istakao Velimir Kovač, paroh Prve gatačke parohije, grupa neodgovornih pojedinaca, proslavljajući Dan Republike, fotografisala ispred crkve, a potom uputila u povratničko selo Fazlagića Kulu i uznemirila stanovništvo.

„Jako je bitno da i danas ovde zajedno, predstavnici MRV, predstavnici Islamske zajednice i mi iz SPC, ovim sastankom pokažemo da se ne slažemo sa takvim načinom proslavljanja bilo kakvog praznika. Da pokažemo da poštujemo jedni druge, da se trudimo da gradimo mir. Da se trudimo da ne zloupotrebljavamo i veru i verske objkekte kao štio je to ovde bio slučaj. Zadatak svih nas je da živimo kao dobre komšije i da ova zemlja ide napred“, naglasio je Kovač.

Igor Kožemjakin, član Međureligijskog veća u BiH je rekao da je izuzetno zadovoljan tokom sasatanka i istakao da je problem u društvu profanizacija sakralnog i sakralizacija profanog.

„Uspeli smo da iz jedne ružne priče napravimo nešto lepo i da pokažemo da je ovo samo jedan od incidenata koji nas neće poljuljati u nastojanjima na izgradnji mira i pravljenju bolje životne sredine za naše građane'', zaključio je on.

Međureligijsko veće u BiH već osam godina provodi monitoring napada na verske objekte, a napredak je vidljiv, tvrdi Kožemjakin.

Jednoglasni u osudi incidenta

''Broj napada na verske objekte je u velikom padu kada je motiv izazivanje verske i nacionalne mržnje. Delom je to i zbog činjenice da državni organi rade svoj posao. Kao vernici, javno osuđujemo zloupotrebu verskog objekta što je prepoznato i od same SPC čiji objekat je zloupotrebljen. Takođe, razgovarali smo i kako unaprediti i relaksirati odnose u društvu jer nam je to svima potrebno za izgradnju modernog društva. Svet nas neće čekati, on ide napred'', zaključio je Kožemjakin.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović je naglasio da je izuzetno značajno jasno, otvoreno i glasno stajalište SPC koja se odmah oglasila o tom događaju koji je uznemirio povratnike i celokupnu javnost.

"Važno nam je da smo sa ovog mesta poslali poruku da se osuđuje zloupotreba verskih objekata u dnevnopolitičke svrhe i da su crkve i verske zajednice ovde opredeljene graditi dijalog i podsticati projekte koji doprinose poverenju, saživotu i izgradnji zajedničkog društva. To smo činili proteklih godina i na ovom primeru se očitovala korist od takvog delovanja", rekao je on.

Da je korist veća od učinjene štete zadovoljno je konstatovao Enis Tanović, meštanin Fazlagića Kule i dodao da je današnji sastanak uspeo da porazi snage destrukcije i nereda i da u tome leži njegov značaj.

Učesnici incidenta su brzo identifikovani, a potom i sankcionisani rekao je komandir Policijske stanice Gacko Saša Glušac i dodao da će u narednom periodu pažljivije pratiti dešavanja koja se mogu izroditi u nešto negativno, kao što je to ovde bio slučaj. Naglasio je da je stanje bezbednosti u opštini na zadovoljavajućem nivou.

Close