solar-win-akta

solar-win-akta

1 Komentar

 1. Sinisa Mandic
  2024-02-22 at 00:55
  Odgovori

  250 MW ??? Solarna instalacija u Gacku ? Kako rece Radosav: E ovo mi je novo !! 🙂

  Za pocetak pitanje je da li je dalekovodna mreza u stanju da podnese opterecenje ove velicine. Koliko znamo, unapredjenja na mrezi za takve stvari su neophodna (Trafostanice) uz izgradnju novih dalekovoda, sto je odgovornost Elektroprenosa odnosno EPRS.
  Sto se solarne iradijacije tice, s obzirom da je Gacko prekirveno oblacima u prosjeku 7-8 mjeseci, i da ima skromnu kolicinu suncanih dana (bez oblaka) u trajanju od 3-5 mjeseci, postavlja se pitanje isplativosti ove solarne elektrane?! Takodje, sa prilicnom kolicinom padavina (Kisa/snijeg) koje preovladavaju tokom godine (7-8 mjeseci), ostrim zimama sa niskim temperaturama, nije mi jasno kakva je racunica buducih vlasnika ?
  O fabirici za proizvodnju solarnih panela ne bih komentarisao – to bi umnogome zavisilo od subvencija opstine/drzave ali se postavlja pitanje kadra i obucene radne snage.
  Sira okolina Gacka ima mnogo veci potencijal za vjetro elektrane (Cemerno, reon uz granicu sa Crnom Gorom na potezu Lipnik-Caradje, Dulicki klanac, Gat, potez prema Bileci, itd … ) ali se to ne uzima u razmatranje. Cinjenica je da ‘gatacki’ vjetar nije termodinamicki kvalitetan kao vjetar u Podvelezju i bas na Velezu ali bez obzira, potencijal postoji ako vec hoce da se radi nesto … U proslosti, Vlada je cak izdala nekoliko koncesija za izgradnju takvih postrojenja u reonu Cemerna/Sutjeske ali od toga nista nije bilo ….

  I jos nesto: Solarne elektrane su najefikasnije u dijelovima koji imaju mnogo suncanih dana a srednjih ili niskih temperatura – to poluprovodnik u solarnoj ploci najvise voli. Zato je reon Ljubinja atraktivniji (mnogo vise sunca tokom zime …). Pojdenostavljujem ali je to princip funkcionisanja.

  Nase Gacko ima drugih potencijala, ali da bi se privukle investicije, treba stvoriti atraktivne uslove. Bez subvencija, kvalifikovane radne snage, infrastrukture….. tesko je privuci nesto vece i bolje .

  Mada, s obzirom na promijenjene zakone i mogucnosti da pojedinci sada grade solarne elektrane ), mozda se nesto i promijeni … kao sto u BiH imate mini hidrocentrale koje placaju gradjani …

Ostavite komentar

Close