Gacko: SNSD će imati komotnu skupštinsku većinu

Gacko: SNSD će imati komotnu skupštinsku većinu

Potpuno je izvesno da će SNSD u Gacku formirati komotnu većinu. I, mada je odnos snaga generalno poznat, još se ne zna ko će sve ući u skupštinu. Oko 800 listića onih koji su glasli putem pošte, kovid-tima i na nepotvrđenim listićima, bi donekle moglo da promeni skupštinski sastav.

sednica-so-gacko

Sednica SO Gacko u doba korone (arhiva)

Za sada je izvesno da SNSD ima šest mandata, dok je SDS na ivici da dobije šestog odbornika. PDP će verovatno imati dva, Socijalistička partija Srpske jedan siguran mandat, dok su Đokićevi socijalisti na ivici da pređu cenzus.

Ukoliko ne stigne dovoljno glasova i ne pređu skupštinski prag, drugi mandat će, na osnovu količnika, pripasti SPS-u.

Po jednog odbornika će imati DNS, Demos i Prva SDS koje su potpisale koalicioni sporazum sa SNSD-om. .

Cenzus skoro ni teoretski ne može da pređe Srpska radikalna stranka Srpske.

Što se imena tiče, odbornici SNSD-a bi mogli biti : Srđan Milović, Vasilije Lažetić, Branko Šojić, Siniša Šuković, Petar Marković, Miroslav Lojović i, eventualno, Saša Nikolić.

SDS bi predstavljali: Vukota Govedarica, Blagoje Tepavčević, Vera Tepavčević, Jelica Bijeković, Igor Lučić i, eventualno, Savo Starović.

PDP će kao i u prošlom sazivu imati dva odbornika, a najviše glasova su osvojili Radoica Antunović i Milan Gutović.

Boje SPS-a će sigurno braniti Siniša Mandić koji je bio odbornik i u prošlom sazivu, a ukoliko im sreća i glasovi koji se očekuju budu naklonjeni, u skupštinske klupe bi mogao da sedne i Saša Škiljević.

Iz ove stranke nismo uspeli da saznamo da li će Dodikova ljutnja i raskid koalicije sa Selakom imati refleksije na lokalnom nivou. Ipak, poznajući prirodu ovog saveza, malo je verovatno da će opozicija u gatačkom parlamentu moći da računa na podršku odbornika ove stranke.

DNS će verovatno predstavljati Miloš Šolaja, Demos Miloš Tepavčević, a Prvu SDS Rajko Papović.

Skupštinska većina će, dakle, imati 11 ili 12 mandata, a činiće je odbornici SNSD-a, SPS-a, DNS-a, Demosa, Prve SDS i, možda SP.

SDS i PDP nakon dve decenije odlaze u opoziciju, a imaće 7 ili 8 mandata.

Pored skupštinske većine nakon 20 godina opština Gacko je promenila i načelnika. Na izborima u nedelju građani su poverenje dali kandidatu SNSD-a Ognjenu Milinkoviću.

Close