Gacko: Sve je stalo samo smeće raste

Gacko: Sve je stalo samo smeće raste

Sedmi dan štrajkuju radnici “Komusa”. Iako Gacko polako tone u hrpe smeća, rukovodstvo opštine proteklih dana nije našlo vremena za sastanak sa štrajkačima. Saznajemo da je za sutra u 11. časova zakazan sastanak u kabinetu načelnika sa direktoricom i predstavnicima Nadzornog odbora.

Da li je ovo prava slika Gacka?

Mada su u štrajku od prošlog utorka, sa radnicima “Komusa” do ovog trenutka niko nije razgovarao, a nismo uspeli da dobijemo potvrdu da ih je načelnik pozvao na sastanak koji je zakazan za sutra u 11. časova. Za sada su pozvani direktorica Dragana Rudan i predstavnici Nadzornog odbora preduzeća.

Nezvanično smo saznali da je deo para, dovoljan za jednu platu, prebačen na račun “Komusa”. Da li će se iznaći sredstva i za drugu platu, što je jedan od osnovnih zahteva štrajkača, znaće se sutra.

I komunalno preduzeće u Gacku, poput drugih javnih preduzeća, posluje sa minusom, pritisnuto viškom zaposlenih i starom i nedovoljnom mehanizacijom. Krajem prošle godine su štrajkom skrenuli pažnju na stanje u firmi, međutim, pravi recept za izlazak iz dubioze nije iznađen. Zato su proteklog utorka ponovo obustavili rad očekujući od osnivača i većinskog vlasnika, Opštine Gacko, pomoć i rešenje.

Direktorica Dragana Rudan je u izjavi za “Direkt” pre nekoliko dana rekla da “Komus” ima zarađene pare za pružene usluge, ali da im problem predstavlja realizacija tih sredstava. Ona je danas od radnika zahtevala da, u skladu sa zakonom, ispoštuju minimum rada, međutim, odvoza smeća nije bilo.

Nakon sutrašnjeg sastanka sa načelnikom, situacija će biti mnogo jasnija, a radnici se nadaju da će njihovi zahtevi biti ispoštovani i da će se vratiti na posao.

U međuvremenu, osim negodovanja na društvenim mrežama građani Gacka nisu pokazali veće nezadovoljstvo pa i oni, poput rukovodstva opštine, strpljivo čekaju da razrešenje donese novi dan.

Do tada, smeće se iz kontejnera preliva na trotoare i kolovoz, a neprijatan miris se širi gradom nad kojim se spušta mrak.

Close