Gacko: Zapošljavanje u postizbornom vakuumu

Gacko: Zapošljavanje u postizbornom vakuumu

Odlazeći načelnik opštine Gacko je u tehničkom mandatu raspisao konkurs za prijem četiri radnika. Znatno veći broj je onih koji se ovih dana, po ugovoru na pola godine, javljaju na posao u opštinske ustanove. Zaposleni strepe svesni da je stanje neizdrživo. I zato što poslednja plata kasni.

opstina-gacko

Kancelarije opštine Gacko i ustanova čiji je SO Gacko osnivač, poslednjih meseci su sve tešnje. Direkt je već pisao o intenziviranju zapošljavanja koje je, sada odlazeća opštinska uprava, preduzimala uoči i tokom predizborne kampanje. Na spisku je tada bilo najmanje 17 novih radnika koji su bili dodatni izazov za opštinski budžet.

Plate koje službenici obično dobijaju oko 15-og, kasne već desetak dana, što kod zaposlenih stvara zebnju.

Iako Gacko spada u opštine sa najvećim viškom zaposlenih i opštinskoj upravi u odnosu na standard koji je propisao zakon, tiho zapošljavanje teče.

Prošle sedmice je Milan Radmilović, načelnik u tehničkom mandatu, raspisao konkurs na neodređeno za tri službenika i jednog nameštenika.

Na spisku su stručni saradnici za lokalni ekonomski razvoj i za pravne poslove bezbednosti, urbanističko-građevinski inspektor i jedan portir.

Konkurs je otvoren 15 dana, a nakon toga će uslediti intervju i, eventualno, prijem. Ukoliko sve bude teklo po planu, procedura može da se završi do 15. decembra, pre nego što Ognjen Milinković i zvanično postane načelnik.

Inače, konkurs je i raspisan kako bi pre promene vlasti stalni posao dobila deca funkcionera i šefova, o čemu smo, takođe pisali.

Budžet iz kojeg se već preko 5o% izdvaja za plate ozbiljno posrće pod teretom prekobrojnih, ali je to problem sa kojim će morati da se nosi novi načelnik.

Novi radnici, ali po ugovoru na 6 meseci, stižu i u Vatrogasnu jedinicu. Do sada se sa rešenjima javilo njih desetak, što je broj zaposlenih podiglo na preko 5o. Istovremeno, nekolicina onih čiji su ugovori produžavani nekoliko puta, strepi, jer niko ne može da im kaže šta će biti kada im istekne angažman na određeno.

U međuvremenu, nastavljaju se finansisjksi problemi i u komunalnom preduzeću "Komus" u kome su radnici poslednju platu primili za avgust mesec.

Novi načelnik je u istupima nakon izbora najavio reviziju poslovanja administrativne uprave i svih ustanova i preduzeća čiji je osnivač opština. Sigurno je da će zadatak biti veoma izazovan jer će se, osim sa finansijskom dubiozom, suočiti i sa velikim brojem radnika za koje će morati da nađe rešenje.

Close