Gazdinstvo „Kisin“: Domaća hrana i seoski način života privlačni turistima

Gazdinstvo „Kisin“: Domaća hrana i seoski način života privlačni turistima

U  selu Tuli, desetak kilometara od Trebinja, na magistralnom putu prema Herceg Novom, porodica Kisin napravila je kutak po mjeri svih koji vole tradicinalnu kuhinju, lijepu prirodu i mir i tišinu sela.

GAZDINSTVO „KISIN“

Piše: Marija Manojlović

Osim dobre domaće hrane i ugodnog seoskog ambijenta svojim gostima Kisini nude i priliku da kroz učestvovanje u različitim poslovima u domaćinstvu i upoznavanje sa lokalnim običajima osjete kakav život na selu zaista jeste. Turističku ponudu Trebinja obogatili su tako jedinstvenim turističkim sadržajem koji privlači goste sa svih strana svijeta.

rural-turizam

Posebno njegujemo tradicionalne običaje i zato našim gostima nudimo posebne turističke doživljaje poput unošenja badnjaka, slavljenja Božića, farbanja uskršnjih jaja… Nudimo i različite vidove rekreacije i zabave – vožnju biciklom, mogućnost bavljena lovom, učestvovanje u raznim manifestacijama. Gazdinstvo angažuje i licenciranog turističkog vodiča“, priča Miroslav Kisin.

gazdinstvo-kisin

Kao gazdinstvo registrovani su prije više od deset godina a primarna djelatnost bila je proizvodnja sira. Sir i dalje prave u svojoj mini sirani ali su od 2019. registrovani i za pružanje turističkih usluga na selu.

Imamo turistički info punkt, objekat za prijem turista u ljetnjem periodu, gdje gosti mogu da kupuju i degustiraju lokalne proizvode. Tu je i ugostiteljski objekat za prijem turista u zimskom periodu izgrađen u etno stilu. On može da primi oko 50 turista istovremeno“, kaže naš sagovornik.

turisti

 Na trpezi turiste čekaju domaći specijaliteti, pogača, sir, kajmak, pršut, vino i rakija, sokovi, likeri a pored konzumiranja gosti dobijaju priliku i da sami pripreme hranu jer gazdinstvo oraganizuje takmičenja. Mogu da učestvuju i u svim redovnim poslovima u domaćinstvu.

Od ovog ljeta turistima, osim jednodnevnih izleta, Kisini nude i mogućnost prenoćišta u bungalovima. 

U ovom predhodnom periodu sve više gostiju se javljalo u grupama od 10 do15 ljudi koji su tražili boravak na selu i u prirodi nekoliko dana. Zbog toga sam odlučio da od  jula obezbjedimo gostima pet drvenih bungalova sa po dva kreveta pored ovih objekata“.

Hercegovina ima veliki potencijal kad je riječ o ruralnom turizmu i treba ga iskoristiti smatra naš sagovornik. On u svemu vidi i dobar način za očuvanje tradicije i običaja ovog kraja.

gazdinstvo-kisin

Imamo lijepu prirodu i bogato kulturno nasljeđe.Tu su i gostoljubivost i srdačnost lokalnog stanovništva. Ono po čemu je prepoznatljiva ova regija je i dobra hrana“.

Na Tuli dolaze gosti iz cijele Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Njemačke… Istina, prethodne godine bilo ih je značajno manje zbog pandemije.

Prema mom mišljenju najveće posljedice upravo snose turizam i ugostiteljstvo. Bilo je nešto posjeta tokom ljeta prošle godine iz Srbije i Bosne i Hercegovine ali nedovoljno da bi posao mogao normalno da funkcioniše. Pošto je gazdinstvo registrovano kao pružalac ugostiteljskih usluga na selu, zbog epidemioloških mjera bilo je ograničeno okupljanje a i u više navrata objektima je bio zabranjen rad“.

 

Miroslav se, ipak, nada da će ove sezone u Trebinje i na Tuli opet dolaziti turisti sa svih strana svijeta. Posjeta je, kaže, već bilo a ima najava i za naredni period. 

Projekat Priče sa granice je implementiran zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Close