Goran Govedarica osuđen na godinu dana zatvora za ratni zločin počinjen u Gacku

Goran Govedarica osuđen na godinu dana zatvora za ratni zločin počinjen u Gacku

Okružni sud u Trebinju osudio je danas Gorana Govedaricu na godinu dana zatvora za ratni zločin počinjen u Gacku. 

Palata pravde Trebinje (FOTO: Direkt)

Kako BIRN javlja, Govedarica je osuđen po osnovu tačke optužnice koja ga tereti da je iz Samačkog hotela Termoelektrane Gacko, kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Gacko, najmanje deset puta izvodio i fizički zlostavljao Aziza Čustovića, tako što ga je više puta udarao pištoljem u predjelu glave.

Zbog nedostatka dokaza, Govedarica je oslobođen optužbi po drugoj tački optužnice koja ga je teretila za ubistvo zatočenog Arifa Jaganjca. 

Predsjednik Sudskog vijeća Duško Popić kazao je da je Sud poklonio vjeru iskazu svejdoka oštećenog Aziza Čustovića. 

“Oštećeni je kroz svoje svjedočenje u potpunosti potvrdio navode optužbe i bezrezervno označio optuženog kao osobu koja ga je zlostavljala kritične prilike. Kazivanja ostalih saslušanih svjedoka, koji su bili zatočeni u prostorijama Samačkog hotela, odlikuju se saglasnošću po pitanju odlučnih činjenica do kojih su došli tako što im je oštećeni Aziz Čustović prepričavao svoja traumatična iskustva”, rekao je sudija Popić. 

On je pojasnio i da je za predmetno krivično djelo najmanja kazna zatvora pet godina, ali da postoji mogućnost umanjenja kazne, ukoliko kod optuženog budu utvrđene neke olakšavajuće okolnosti, što je u ovom slučaju Sud i učinio. 

“Od olakšavajućih okolnosti Vijeće je cijenilo porodičnost optuženog, njegovu raniju neosuđivanost, korektno držanje pred sudom, te činjenicu da je predmetno djelo izvršeno prije više od 30 godina”, pojasnio je Popić. 

Kada je u pitanju dio optužnice koji se odnosi na izvođenje i ubistvo Arifa Jaganjca, Vijeće suda je ocijenilo da javni tužilac svojim dokazima u dovoljnoj mjeri nije rasvjetlio sve okolnosti kojima bi se na nedvosmislen način utvrdio izvršilac ovog zločina. Po ocjeni Suda nisu dokazane ni okolnosti koje su u vezi sa načinom, vremenom i mjestom ubistva Arifa Jaganjca. 

“Rezultati analize dokazne građe, i pored različite percepcije događaja od strane saslušanih lica, upućuju na zaključak da je optuženi kritičnog dana oštećenog Jaganjca zaista izveo iz grupe zatočenih civila i odveo ga na sprat objekta. Međutim, navodi tog dijela optužnice koji opisuju nastavak ovog događaja, tj. ubistvo oštećenog od strane optuženog, baziraju se na pretpostavkama koje nemaju bilo kakvo pouzdano uporište u dokaznom materijalu”, obrazložio je sudija Popić. 

On je podsjetio da javni tužilac tezu da je Govedarica ubio Arifa Jaganjca temeljio isključivo na sadržaju iskaza jednog svjedoka, čiji je kredibilitet Sud doveo u pitanje. 

Sudija je naglasio i to da vještak Hamza Žujo, koji je 1999. godine izvršio ekshumaciju tijela Arifa Jaganjca, nije utvrdio način i mehanizam njegovog povređivanja, kao ni uzrok smrti, niti je to od njega traženo. 

“Stoga se smrt oštećenog Jaganjca ne može dovesti u uzročnu vezu sa radnjama preduzetim od strane optuženog Gorana Govedarice”, zaključio je sudija Popić. 

Presuda Govedarici nije pravosnažna i on na nju ima pravo žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske. 

Close