Grabar-Kitarović: Izborni zakon u BiH neustavan

Grabar-Kitarović: Izborni zakon u BiH neustavan

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istakla je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju da je Hrvatskoj potrebna konsenzualna strategija razvoja te da treba napraviti odlučne reforme, čak i po cijenu gubitka izbora.

Grabar-Kitarović je između ostalog komentarisala i spoljno-političke teme, osvrnuvši se na stanje u BiH.

Istakla je kako je „stvarno zabrinuta zbog BiH“.

Apsolutno odbijam bilo kakve optužbe o miješanju u unutrašnje stvari zbog traženja izmjene izbornog zakona, jer upravo je sam Ustavni sud BiH donio odluku da je izborni zakon neustavan. Prema tome, sve što tražimo jest da se taj zakon uskladi s Ustavom – istakla je Grabar-Kitarović.

Naglasila je kako Hrvatska nije jedina koja traži promjenu izbornog zakona (u BiH).

Stoga ćemo zajedno s drugim državama koje inzistiraju na promjeni zakona, od članica EU-a do SAD-a, inzistirati na uspostavljanju funkcionalnih i legitimnih vlasti, na dobrobit svih u BiH – rekla je hrvatska predsjednica.

Osvrćući se na odnose Hrvatske i Srbije, izrazila je razočarenje što nije postignut napredak u rješavanju problema nestalih.

Ne znam kako se osjeća gospodin Vučić (predsjednik Srbije), ali ja se osobno osjećam razočarano što nije postignut napredak na rješavanju pitanja nestalih osoba – kazala je hrvatska predsjednica.

(Izvor: HINA)

Close