Građani plaćaju politička prepucavanja - Ko je višak u trebinjskoj Skupštini?

Građani plaćaju politička prepucavanja – Ko je višak u trebinjskoj Skupštini?

Prepucavanje na relaciji SNSD–DNS u Trebinju, koje je ozvaničeno u maju prošle godine smjenom potpredsjednika Skupštine Grada Trebinja Bojana Šapurića, još nema epilog iako je Okružni sud donio presudu po kojoj je Šapurićeva smjena nezakonita.

Rok koji je Okružni sud dao trebinjskoj Skupštini da, ako može, dokaže da je nezakonito smijenjeni potpredsjednik Bojan Šapurić zaista pravio propuste u radu, istekao je prije dva dana. Budući da se Komisija za izbor i imenovanje, koja je i formalno pokrenula pitanje njegove smjene, nije sastajala te da nije bilo dogovora oko toga da li će dokazivati eventualne Šapurićeve propuste u radu, moraće se postupiti po sudskoj presudi. To praktično znači da Šapurić, koji je, kako je Sud odlučio, sve ovo vrijeme i bio potpredsjednik, mora da sjedne ponovo na to mjesto, te da mu Grad isplati razliku plata u odnosu na one koju je primao na svom radnom mjestu u Elektroprivredi Republike Srpske (ERS).

Budući da je dok je trajao sudski proces po Šapurićevoj tužbi, za potpredsjednika legitimno izabran Mijat Šarović iz Ujedinjene Srpske, izvršenjem presude Skupština će doći u još jednu zavrzlamu, jer će imati dva potpredsjednika od kojih je jedan, ipak, višak.

Predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak pojašnjava da to nije pravno održivo, jer jedan od dva potpredsjednika treba da bude iz reda manjina, što ovdje nije slučaj.

„Ja se nadam da će biti postignut neki dogovor kako bi se izašlo iz tog problema. Ono što je bilo do Skupštine jeste inicijativa Komisiji za izbor i imenovanje da postupe u skladu sa presudom. Komisija je prva koja mora da reaguje, jer je  Komisija bila i predlagač mjere da se izvrši smjena“, kaže Banjak.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Srđan Simović za „Direkt“ pojašnjava da se Komisija nije ni sastajala niti raspravljala o tom pitanju, jer o tome nije bilo prethodnog političkog dogovora stranaka na vlasti.

„Ja sam i kao odbornik rekao kad je Šapurić smijenjivan da je on zaboravio da je njega postavila skupštinska većina i da je to bila politička odluka. Komisija za izbor i imenovanje ne može samostalno donijeti nijednu odluku, ona je jedno od skupštinskih tijela. Na jednoj od sljedećih skupština to će biti jedna od tačaka dnevnog reda, a Komisija će se usaglasiti sa gradonačelnikom, predsjednikom Skupštine i koalicionim partnerima“, rekao je Simović i dodao da Komisija, uz prethodni dogovor partija na vlasti, može ponovo da pokrene pitanje Šapurićeve smjene.

Politička prepucavanja u konačnici će platiti građani, jer će umjesto jedne potpredsjedničke plate morati da nadomire Šapuriću razliku plata u odnosu na onu koju je primao u ERS-u.

Dok Banjak nade polaže u dogovor političkih (ne)istomišljenika, Šapurić je još uvijek neodlučan.

"Nisam još odlučio šta ću, ali teško je sarađivati sa ljudima koji su do ovoga doveli i poljuljali međuljudske odnose i u koje si izgubio povjerenje", kazao je kratko Šapurić za "Direkt".

Podsjećamo, u maju prošle godine Komisija za izbor i imenovanje Šapurićevu smjenu je obrazložila time da nije obavljao funkciju u opštem interesu, te nije, kako su naglasili, poštovao dogovore koalicije. Sud je smjenu osporio, jer nije dokazano na koji način je Šapurić pravio propuste u radu. Jasno je da je posrijedi, ipak, bila politička odluka.

Close