Gradonačelnica Supetra: Pravi heroji su žrtve

Gradonačelnica Supetra: Pravi heroji su žrtve

Ivana Marković kaže da interes za njenu reakciju na napad na Braču proizlazi iz toga što su osude iz vrha vlasti preblage.

Ivana Marković - gradonačelnica Supetra

Piše: Tomislav Šoštarić / Al Džazira

Ivana Marković, gradonačelnica Supetra na otoku Braču, koja je u rekordnom roku na Facebooku reagirala na napad na mlade sezonske radnike u blizini prostorija navijačke skupine Torcida Brač uz povike "Di su Srbi?", a od kojih su neki hrvatski građani srpske nacionalnosti, te izmamila simpatije i odobravanje velikog dijela hrvatske i šire javnosti brzom reakcijom i oštrom osudom incidenta, najavivši pritom da Grad zbog toga uskraćuje donacije i drugu pomoć održavanju sportske manifestacije Torcida kup, nakon koje se napad dogodio.

Mnogi napad povezuju s pripadnicima Torcide, navijačke skupine Hajduka iz Splita, što je Torcida Brač ocijenila kao nedopustivo kolektiviziranje krivnje.

Ivani Marković ovo nije prvi put da je uzburkala javnost u regiji beskompromisnim istupom - prvi puta to se dogodilo prije nekoliko mjeseci, kada se društvenim mrežama počela širiti njezina ranija objava na Facebooku u kojoj je odbila donaciju Počasnom blajbuškom vodu.

"Prije svega, Grad Supetar prvenstveno financira manifestacije, događanja, udruge i slično koje su iz Grada Supetra ili s područja Brača. Vrlo rijetko financiramo neke događaje van otoka. Reagirala sam tako jer je dopis došao prvi puta, pa sam ga ignorirala, a nakon drugog puta sam htjela jednostavno napisati da mi to više ne šalju, da nemam namjeru to financirati. Na žalost, zadnjih godina pojavljuje se revizionizam, i to me u biti na neki način ponukalo. Jednostavno, čitamo svaki dan na portalima - novi grafiti, nove oznake, zastave i slične stvari, izvikivanje nekih parola, koje, po meni, pripadaju nekom davnom, završenom, mračnom vremenu, to me na neki način natjeralo da napišem to pismo.

Do pretprošle godine taj događaj koji se tamo dešavao, po meni, to nije bila komemoracija i odavanje počasti žrtvama, već jednostavno jedan poligon za veličanje nekih propalih sustava, izricanje fašističkih i ustaških obilježja i znakova. I evo, na to je i reagirala država Austrija, uvela neka svoja ograničenja, i vidjeli smo ove godine kako se sve to skupa održalo, bez tih ekscesa. Tako da mislim da se sve može dovesti u red ukoliko se hoće i ukoliko su jasni zakoni, a prije svega ukoliko je jasan stav svake države i ukoliko se svaka država jasno odredi prema svojoj prošlosti."

Gradonačelnica Supetra za Al Jazeeru govorila o problemu nacionalističkih ispada i politika koje su uzele maha u Hrvatskoj proteklih godina, što misli o reakcijama i odgovornosti državnih vlasti u tome, ali i o tome zašto su joj neobične reakcije na koje nailaze ovakvi njezini istupi.

"Ja sam reagirala ljudski, kako bi bilo koja normalna osoba reagirala u toj situaciji. Napad se desio u Gradu Supetru, koji je miran, tolerantan grad, i to nas je svih ostavilo zatečeno, tako da ni sekundu nisam dvojila kakva bi moja reakcija trebala biti. Pošto sam prije par dana potpisala sredstva za donaciju Torcida kupu, smatrala sam da nije primjereno da kao Grad financiramo jedan takav događaj koji je rezultirao ovim stravičnim napadom. Moja reakcija je bila jedna normalna reakcija, kako mislim da bi svaka osoba koja bi se našla u mojoj poziciji kao odgovorne osobe za grad ili bilo koju javnu instituciju trebala reagirati! Meni se čini da su sve te osude koje dolaze od strane onih najviših razina i institucija sve preblage i umotane u nekakav celofan, jer kako drugačije onda objasniti interes za moju reakciju i moje izjave, izjave naših vatrogasaca i svih ljudi koji su reagirali na ovakav način. Mislim da tu nema nikakvog prostora za kalkuliranje, da se jednostavno ovo trebalo osuditi na najoštriji način. Mislim da smo svi mi koji obavljamo javne dužnosti u obvezi reagirati na takav način, a pogotovo dužnosnici na najvišim razinama."

Intervju sa gradonačelnicom Supetra možete pročitati ovdje.

Close