Gradonačelnik Trebinja daje 101.000 maraka za fontanu

Gradonačelnik Trebinja daje 101.000 maraka za fontanu

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović spreman je da izdvoji skoro 101.000 maraka iz gradskog budžeta za novu fontanu u Gradskom parku “Jovan Dučić”. Sporno je što je gradnja ove fontane počela još u maju, a tender je raspisan tek prije osam dana, pri čemu su u njega "ugrađeni" i radovi koji nemaju nikakve veze sa fontanom. 

Fontanu grade na stazi koja vodi od Spomenika palim borcima NOR-a prema ulici. Već su završeni osnovni radovi, pa se postavlja pitanje kojim novcem su oni finansirani, jer je tender tek sada raspisan? Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno planiranje i urbanizam Grada Trebinja, za "Direkt" tvrdi da su dosadašnji radovi na fontani plaćeni u sklopu tendera za rekonstrukciju Gradskog parka.

- Zbog popločavanja parka morali smo ranije uraditi neke radove, pa su razvedene osnovne instalacije na koje se veže kasnije ovo. Dovedena je voda i struja, prosto rečeno, i urađena je ova osnova, kompenzacioni bazen, temelji i grubi radovi. To je završeno nekad u julu, u sklopu radova u parku, pa smo u javnoj nabavci tada tražili da se izvedu i ti radovi. Koštalo nas je oko 20.000 maraka, možda malo više bez PDV-a, a radove je izvodila trebinjska firma Porobić - rekao je Rikalo. 

Sredstva u iznosu od 101.000 maraka za izgradnju fontane dala je Vlada RS, ali je Grad Trebinje u tender za njenu izgradnju "ugradio" i radove na izradi dijela zida u parku koji nema nikakve veze sa fontanom. Riječ je o zidu koji će biti na mjestu nekadašnje žive ograde u parku. Rikalo priznaje da su, budući da su već izgradili dio fontane, shvatili da će im ostati višak sredstava koja mogu iskoristiti za izgradnju spomenutog zida, pa su odlučili radove na njemu dodaju u tender za fontanu.

Marko Rikalo

- Procjenom investicije za fontanu, prije dodjeljivanja sredstava i objave javne nabavke, shvatili smo da će nam jedan dio sredstava ostati. Da ne bismo dali prostora firmama, pošto mali broj firmi radi fontane, da ne bi oni pumpali sredstva, odlučili smo da tu razliku iskoristimo za izradu jednog dijela zida oko parka koji je okrenut prema Cvjetnom trgu. Tamo je, u sklopu tendera za fontanu, predviđena demontaža postojećeg zida, odnosno podzide i rađenje armirano-betonskog zida koji bi se iskoristio kao temelj za kasniju izgradnju dekorativnog, odnosno zida koji bi okruživao gradski park", rekao je Rikalo za "Direkt".

Na naše pitanje koliko će, onda, sredstava iz ovog tendera biti dato za ostatak radova na fontani, Rikalo kaže da će, po okvirnoj procjeni, oni koštati nešto više od 70.000 maraka, a ostatak će ići za zid.

- Ali vidjećemo šta će tender pokazati, malo su skočile cijene u zadnje vrijeme - kaže Rikalo.

Budući da je tender namijenjen isključivo za fontanu, njime nisu smjeli biti obuhvaćeni radovi koji nemaju veze sa njom. Stoga, ispada da će novac Vlade RS koji je dala za fontanu biti utrošen nenamjenski, za radove za koje ga ona nije ni dala.

"Patriotska" fontana

Tenderom je predviđeno da fontana ima tri centralne vodene igre koje će biti osvjetljene u bojama zastave RS - crvenoj, plavoj i bijeloj.

- Predviđene su tri centralne vodene igre - rotaciona mlaznica, koje prave aktraktivnu spiralu u dvije različite visine na 6 metara i na 3 metra. Svaka vodena igra je osvetljena sa po četiri reflektora, a prijedloženo je osvjetljenje tri stuba u bojama zastave RS – crvenoj, plavoj i bijeloj. Pored centralnih igara predviđene su vodene igre po obimu pravougaonika, model gejzir, visine do 5 metara. Svaki pjenušavi stub je osvjetljen . Predviđen je mehanički i hemijski tretman vode - stoji u tederskoj dokumentaciji.

Vrijednost tendera iznosi tačno 100.994 marke sa PDV-om, a predviđeno je da radovi budu završeni za maksimalno 90 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Radovi na fontani uveliko započeti (FOTO: Direkt)

Kriterijum za dodjelu ugovora je ekonomski najpovoljnija ponuda, a prednost će imati onaj ko ponudi najnižu cijenu i najkraći rok za izvođenje radova. Ponude se mogu dostaviti do 10. oktobra.

Inače, rekonstrukcija Gradskog parka i izgradnja ove fontane ranije su mnogo puta pompezno najavljivani u lokalnim i drugim medijima, pri čemu su neki od autora tih tekstova čak ocjenjivali da će ovo biti “jedna od najljepših gradskih zelenih površina u regionu”.

Fontane u regionu izazvale proteste

Rumuni su proteklih dana protestovali zbog Mermernih fontana koje su otvorene na Trgu u Bukureštu, jer su smatrali da je njihovo renoviranje, koje je koštalo sedam miliona evra, skupo. Ovaj kompleks sastoji se od 44 fontane u krugu od 1,4 kilometara. Za razliku od nove trebinjske fontane, koja nema nikakve “posebne mogućnosti”, na fontanama u Bukureštu svakog vikenda će se odigravati multimedijalne predstave, a na tri strane trga postavljeni su tzv. "vodeni zidovi" na kojima će se odvijati video i laserske projekcije.

Prostom računicom, ispada da svaka od ovih fontana košta oko 300.000 maraka. Projekat je, međutim, naišao na oštre kritike dijela javnosti, a grupa građana okupila se na svečanom otvaranju kako bi izrazila protest zbog toga što je novac uložen u nove fontane umjesto u škole i bolnice.

Slično je bilo i prošle godine, kada su vlasti u Srbiji za fontanu na Slaviji dale čak 1,8 miliona evra. Građani su izašli na proteste, pri čemu su nosili transparente na kojima je pisalo kako se djeca u Srbiji liječe SMS porukama dok država pravi fontanu. Nakon toga, uprkos nezadovoljstvu građana, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u Beogradu biti izgrađene još 54 fontane.

Close