Hakeri blokirali informacioni sistem svih zdravstvenih ustanova u RS

Hakeri blokirali informacioni sistem svih zdravstvenih ustanova u RS

Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) napadnut je od strane hakera, te je trenutno onemogućen rad u njemu, saopštili su iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS)

Ilustracija

Stručne službe FZO RS zajedno sa partnerima koji sprovode IZIS u praksi rade na otklanjanju ovog problema,a o hakerskom napadu obaviješteno je i Ministarstvo unutrašnjih poslova, tačnije Uprava kriminalističke policije, Jedinica za visokotehnološki kriminalitet, rečeno je u fondu.

"Ne znamo šta je cilj ovog napada,ali naše stručne službe čine sve da sistem ponovo počne da radi. Kada je riječ o prijemu pacijenata, bez obzira na to što IZIS trenutno ne radi, zdravstvene ustanove u slučaju potrebe mogu da primaju pacijente u skladu sa instrukcijama koje smo još ranije poslali zdravstvenim ustanovama u slučaju poteškoća sa IZIS-om. Dakle, pacijenti se mogu primati i zdravstvene ustanove u papirnom obliku mogu da pišu recepte,uputnice i slično. Iako smo od 1. januara najavili upotrebu elektronskih zdravstvenih kartica, dok se u potpunosti ne vrati sistem, zdravstvene ustanove mogu da primaju pacijente i bez elektronske kartice i da koriste podatke iz Poslovnog informacionog sistema FZO", pojašnjavaju.

Istakli su da nisu jasne namjere ovog napada i to baš za vrijeme praznika i dodali da će javnost pravovremeno informisati.

"Molimo građane i zdravstvene ustanove za razumijevanje, jer je riječ o podmuklom narušavanju sistema i ne znamo kome je to u interesu", rekli su u FZO RS..

Close