„HE na Vrbasu“ iz milionskog plusa potonule u minus

„HE na Vrbasu“ iz milionskog plusa potonule u minus

„Hidroelektrane na Vrbasu“ ostvarile su u prošloj godini gubitak od 1,28 miliona maraka, što je znatno lošiji rezultat u odnosu na godinu ranije kada su bile u milionskom plusu.

Piše: M. Čigoja-Ljubojevć/ Capital.ba

Dobit „Hidroelektrana na Vrbasu“ na kraju 2019. godine iznosila je 4,1 milion KM.

Prihodi preduzeća lani su smanjeni za oko sedam miliona u odnosu na godinu ranije, dok taj pad nisu pratili rashodi koji su smanjeni za svega milion i po.

Ukupni prihodi „HE na Vrbasu“ na kraju 2020. godine iznosili su 14,7 miliona KM, dok su godinu ranije bili 21,6 miliona. S druge strane, rashodi su lani bili 15,5 miliona, a 2019. godine 17 miliona KM, pokazuje finansijski izvještaj, objavljen na Banjalučkoj berzi.

Kratkoročna potraživanja preduzeća povećana su u prošloj godini za 4,2 miliona na 22 miliona KM, a najvećim dijelom se odnose na potraživanja od povezanih pravnih lica. Obaveze su smanjene za milion maraka na 20 miliona.

„HE na Vrbasu“ je u prošloj godini smanjilo broj zaposlenih za 11 i sada zapošljavaju 149 radnika.

Ni ostale hidroelektrane iz sistema „Elektroprivrede RS“ nisu bolje poslovale, a CAPITAL je ranije objavio da su „Hidroelektrane na Drini“ godinu završile u minusu od čak 11,9 miliona KM.

Close