Helikopterski servis RS nema dozvolu za medicinski transport pacijenata

Helikopterski servis RS nema dozvolu za medicinski transport pacijenata

Helikopterski servis Republike Srpske trenutno ne posjeduje dozvolu Direkcije za civilno vazduhoplovstvo za obavljanje operacija vazdušnog medicinskog transporta, saznaje Gerila.info.

Helikopterski servis RS nema AOC za vazdušni transport pacijenata. Za takav transport mu je potrebno posebno odobrenje za obavljanje operacija helikopterske hitne medicinske pomoći koje podrazumijeva da mora posjedovati AOC za komercijalne operacije.

“Ne može se vazdušni transport pacijenata obavljati u nekomercijalne svrhe pod bilo kojim uslovima”, saopšteno nam je iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Kako Gerila saznaje iz izvora bliskih Helikopterskom servisu, jedan od osnovnih problema zbog kojeg Helikopterski servis ne posjeduje ovu dozvolu je činjenica da servis ne posjeduje nijedan helikopter sa dva motora, a što je, prema međunarodnim propisima, glavni preduslov za vazdušni medicinski transport.

Helikopterski servis Republike Srpske raspolaže sa ukupno tri helikoptera, a u toku 2018. godine izvedeno je 30-ak operacija vazdušnog medicinskog transporta (VMT).

“Za komercijalni transport pacijenata koriste se helikopteri sertifikovani u kategoriji A  (višemotorni helikopteri – sigurni nastavak leta poslije otkaza jednog motora) i helikopteri sertifikovani u kategoriji B helikoptera (višemotorni i jednomotroni helikopteri koji ne ispunjavaju zahtjev kategorije A – nemaju garantovanu mogućnost nastavka sigurnog leta poslije otkaza motora). Isto tako za provođenje operacija helikopterom koji se koriste  za komercijalni transport pacijanata vrši se podjela na helikoptere koji provode Operacije performansi klase 1 (u najvećoj mjeri spadaju u kategoriju A), Operacije performansi klase 2 (u najvećoj mjeri spadaju u kategoriju A) i Operacije performansi klase 3 (može biti kategorija A i B)”, pojašnjavaju nam u BHDCA.

Iz Helikopterskog servisa poručuju da im takva dozvola i ne treba.

“Letovi za potrebe VMT-a, izvode se u skladu sa Zakonom o vazduhoplovstvu BiH, kao i drugim podzakonskim aktima koji regulišu ovu materiju, tako da nema potrebe za izdavanjem posebnih dozvola, a naročito jer je riječ o transportu pacijenata iz jedne bolničke ustanove u drugu”, kažu u Helikopterskom servisu Republike Srpske.

Napominju da sve letove za potrebe vazdušnog medicinskog transporta Helikopterski servis Republike Srpske regularno najavljuje u skladu sa procedurama preciziranim Zakonom o vazduhoplovstvu BiH i podzakonskim aktima, bilo da je riječ o VMT-u unutar granica BiH ili izvan iste.

Izvori Gerile kažu da zbog ovakvog načina izvođenja vazdušnog transporta mogu da se u budućnosti stvore veliki problemi.

“Prema trenutnoj situaciji, Helikopterski servis može da radi samo najhitniju medicinsku evakuaciju i to do prve zdravstvene ustanove. To podrazumjeva, da recimo, u slučaju neke teške saobraćajne nesreće može da dođe da preveze pacijente. Međutim, šta ako se desi da kojim slučajem dođe do helikopterske nesreće? Na koga će u tom slučaju pasti teret osiguranja ako Helikopterski servis ne posjeduje dozvolu? Kakvo osiguranje ima pacijent u slučaju nesreće”, pojašnjava naš izvor.

Sukob sa kompanijom "VDH aero"

Mediji u Republici Srpskoj su prije nekoliko dana objavili i informaciju da kompanija "VDH aero" iz Banjaluke nudi usluge medicinskog transporta helikopterom unutar i van granica BiH, a da za to, takođe, nema dozvolu Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH. Prevoz pacijenata ova kompanija nudi preko društvenih mreža i sajtova za oglašavanje.

Za taj posao potrebni su tehnički uslovi, najave letova, ali i potvrda zračnih operatera, takozvani sertifikat AOC, što "VDH aero", kako kažu u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo, ne posjeduje.

“Navedena kompanija ne posjeduje AOC izdat od strane BHDCA, a svoje usluge, ukoliko dobiju AOC, naplaćuju u skladu sa propisima koji propisiju finansijsko poslovanje. BHDCA je jedino upoznata sa navedenom kompanijom putem reklama i javnim oglašavanjem putem medija i društvenih mreža. Nije upućen bilo kakav zahtjev BHDCA po pitanju dobijanja, bilo koje potvrde/odobrenja koja se mogu izdati takvim kompanijama, u skladu sa BHDCA propisima”, saopšteno je iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Close