„Herc gradnja“ i „Segment“ dio pobjedničkog konzorcijuma za rekonstrukciju GP Zupci-Sitnica

„Herc gradnja“ i „Segment“ dio pobjedničkog konzorcijuma za rekonstrukciju GP Zupci-Sitnica

Još jedan projekat, bude li sve po planu, biće gotov u septembru, takoreći - baš u jeku izborne kampanje. Integrisani granični prelaz između Trebinja i Herceg Novog trebalo bi da smanji gužve prilikom prelaska iz jedne u drugu državu, nadaju se i građani i vlasti s obje strane granice. 

Početak rekonstrukcije GP Zupci-Sitnica

Početak rekonstrukcije GP Zupci-Sitnica

Vrijednost rekonstrukcije graničnog prelaza Zupci-Sitnica, koje finansira Uprava za indirektno oporezivanje BiH, je 2,4 miliona maraka, a izvođači konzorcijum četiri firme. S jedne strane dobro poznata, vlastima bliska i uigrana hercegovačka ekipa – „Herc gradnja“ i „Segment“, te banjalučki „Lanaco“ i „Bosnamontaža“ iz Prijedora.

Početak rekonstrukcije GP Zupci-Sitnica

Provjereni izvođači radova

Na raspisanom tenderu, procijenjena vrijednost okvirnog sporazuma bila je dva miliona maraka bez PDV-a, a pobjednički konzorcijum dostavio je ponudu nižu za oko 5.500 maraka.

Zvaničnici koji su danas oglasili početak radova ističu da se nadaju bržoj komunikaciji, za šta je, kaže direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija, ključan tehički i kadrovski dio. No, svjestan je, gužve nije moguće u potpunosti izbjeći.

„Mi ćemo stvoriti sve tehničke pretpostavke, a onda ostaje da u tom ljetnom periodu obezbjedimo dodatan broj ludi izvan predviđenih sistematizacija  za rad na ovim graničnim prelazima kako bi mnogo više ljudi u jednom trenutku moglo preći preko ovog graničnog prelaza“, rekao je Tegeltija i dodao da će nadležna ministarstva obje države sklopiti sporazum kojim bi mijenjali procedure koje će olakšati protok ljudi.

„To su one procedure koje podrazumijevaju da u tom trenutku u tom periodu kontrolu radi jedna služba i da to radi služba zemlje u koju ulaze putnici, a da službe, i carinska i policijska, ne rade u trenutku izlaska iz te zemlje“, naveo je on.

Na graničnom prelazu Zupci danas su bili i gradonačelnici Trebinja Mirko Ćurić i Herceg Novog Stevan Katić te direktor Uprave carina Crne Gore Vladimir Bulajić.

Kako je najavljeno u planu je i rekonstrukcija integrisanog graničnog prelaza na Klobuku, iz Trebinja prema Nikšiću. Prema riječima Zorana Tegeltije, tender će biti raspisan do kraja godine.

Na fotografiji ispod je nepregledna kolona automobila iz pravca Trebinja prema Herceg Novom. "Direkt" je ovu fotografiju zabilježio u februaru ove godine kada je u Herceg Novom održavan 55. Praznik mimoze. Kako smo tada pisali, na prelazak graniče čekalo se i više od dva sata.

Kolona automobile prema Herceg Novom

Foto: Direkt

Close