Hercegovina u prevenciji od virusa korona

Hercegovina u prevenciji od virusa korona

Prijetnja od virusa korona zatvorila je sve ugostiteljske objekte u Trebinju, Nevesinju, Gacku i Bileći. U ostalim istočnohercegovačkim opštinama ugostiteljski objekti nisu zatvoreni, ali je njihovo, kao i radno vrijeme zanatskih i trgovačkih objekata ograničeno. Prethodno su zatvorene škole i vrtići. Lokalne vlasti uvjeravaju građane da nema mjesta panici i pozivaju ih da se pridržavaju propisanih preventivnih mjera, izbjegavaju grupna okupljanja i da ne napuštaju svoje gradove bez prijeke potrebe.

Foto: Direkt

Ispred apoteka, većih prodavnica i banaka danas su se u Trebinju uhvatili redovi, jer je ulazak u objekte ograničen na manji broj osoba. Građani i dalje nekontrolisano nabavljaju namirnice, iako nadležni uvjeravaju da za tim nema potrebe.

Ljudi na ulicama je manje. Zaštitnih maski u apotekama i dalje nema.

Štab za vanredne situacije Grada Trebinja pozvao je starije sugrađane ili rizične grupe, kojima je potreba pomoć prilikom kupovine hrane ili lijekova, da pozovu besplatan broj 121, gdje će im neophodne proizvode donijeti volonteri Crvenog krsta, radnici Gradske uprave ili javnih ustanova sa područja grada Trebinja.

U Trebinju nema potvrđenih slučajeva infekcije virusom korona. Pod nadzorom se nalazi 13 osoba, od kojih je šest u kućnoj izolaciji, podaci su sa kojima raspolaže Štab za vanredne situacije u Trebinju. Grad je sinoć i jutros dezinfikovao gradske ulice.

Danas je donesena naredba kojom mogu da rade isključivo trgovačke radnje koje prodaju prehrambene proizvode, apoteke, poljoprivredne apoteke, mesare, pekare, taksisti i objekti brze hrane. Trgovačke radnje, kojima je dozvoljen rad, te poljoprivredne apoteke, apoteke, mesare i objekti brze hrane mogu da rade od 7 do 20 sati, dok pekare koje se bave proizvodnjom hljeba, peciva i kolača mogu da rade do 22.

Najnoviju naredbu Grada Trebinja možete pogledati OVDJE. 

U opštini Nevesinje za sada nema sumnjivih niti potvrđenih slučajeva oboljenja od virusa korona. Pod preventivnim nadzorom i u kućnoj izolaciji nalaze se 22 osobe, potvrđeno je danas na sastanku Štaba za vanredne situacije. Studentima koji su prethodne noći doputovali iz Srbije preporučeno je da u narednih 14 dana kretanje svedu na minimum. Rad trgovačkih, zanatskih i uslužnih radnji, uključujući i dragstore, ograničen je do 18 sati. Nedjeljom će radno vrijeme biti do 15 sati. Od danas pa do 30. marta zabranjen je rad svim ugostiteljskim objektima.

Naloženo je pranje ulica i druge aktivnosti pojačane higijene na javnim mjestima. Oni koji dolaze iz rizičnih područja treba da se jave na telefon: 065/494-262 ili 124.

U Berkovićima je rad ugostiteljskih, trgovačkih i zanatskih objekata ograničen do 20 sati, a sportske kladionice moći će da rade do 18 sati. Zabranjena su javna okupljanja i prodaja alkohola na pumpama poslije 20 sati. Osobe koje su doputovale iz inostranstva treba da se odmah jave JZU Domu zdravlja „Dr Milenko Muratović“ Berkovići pozivom na brojeve telefona 059/860-117 i 065/849-965.

Mjere je donijela i Opština Bileća, pa je danas zabranjen rad svih ugstiteljskih objekata, kladionica, sportskih cenatara i slično, dok će rad prodavnica mješovite robe i prehane biti ograničen do 20 sati. Lokalni krizni centar uputio je zahtjev licima koja dolaze iz ugroženih područja da se prijave nadležnoj službi Doma zdravlja „Sveti Luka“, na broj telefona 059/380-531.

U Ljubinju još uvijek nema zabrane rada ugostiteljskim objektima, ali je njihov rad, kao i rad trgovačkih radnji skraćen do 20 sati. Kladionice se zatvaraju u 18 sati. Opština će prati i dezinfikovati javne površine.

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Ljubinje poziva građane koji su u poslednjih 10 dana boravili ili dolaze iz inostranstva, kao i iz gradova u BiH u kojima su zvanično registrovani slučajevi oboljelih od koronavirusa (Banja Luka, Srbac, Laktaši, Zenica, Orašje...) da se jave na telefon broj 059/621-350 radi evidentiranja, davanja savjeta o daljem ponašanju i eventualnog preduzimanja odgovarajućih epidemioloških mjera.

Nakon što je danas zasjedao Krizni štab Opštine Gacko, saopšteno je da će i u ovoj opštini biti zabranjen rad ugostiteljskih objekata, a rad prodavnica biće moguć do 18 sati. Pekare će moći da rade do 22 sata. Zabranjena su sva javna okupljanja, a sa radom je prestao i vrtić.

U Republici Srpskoj do sada je potvrđeno 20 slučajeva pozitivnih na novi virus korona (Banjaluka-16, Čelinac-2, Laktaši-1 i Srbac-1). Sedam osoba je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a 13 u kućnoj izolaciji, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Do sada je iz bolničke izolacije Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izašlo ukupno 28 osoba.

Trenutno su u Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom 1.694 osoba koje su doputovala iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2.

Iz zdravstvenog nadzora izašlo je ukupno 178 osoba.

NAPOMENA: Ukоlikо stе putоvаli u zеmljе u kојimа је zаbiljеžеnа pојаvа virusа kоrоnа ili vаm, s tim u vеzi, trеbајu bilо kаkvе infоrmаciје, kоntаkt tеlеfоn u ЈZU Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе је 080 050 555

 

Close