HET: Gubitak od 24 miliona proslavljaju uz hobotnice, brancin, oradu…

HET: Gubitak od 24 miliona proslavljaju uz hobotnice, brancin, oradu…

Uprava i zaposleni u „Hidroelektranama na Trebišnjici“ (HET), uprkos napravljenom minusu od 24,3 miliona KM, gostiće se u idućem periodu različitim delicijama, od lignji, hobotnica i brancina, preko prvoklasnog pršuta, do dimljenih pečenica i eurokrema, otkriva portal CAPITAL.

Piše: Svjetlana Šurlan/Capital.ba

Uprava i radnici HET-a planiraju da na račun Republike Srpske i ostalih manjinskih akcionara „pojedu“ 117.000 KM u roku od 10 mjeseci, pokazuje tender koji je to preduzeće raspisalo za nabavku prehrambenih namirnica. To znači da će obroci u HET-u mjesečno koštati 11.700 KM.

HET je u 2016. godini bio u top pet javnih preduzeća u BIH koja isplaćuju najviše prosječne plate, sa prosjekom od 1.097 KM isplaćenih mjesečno po radniku.

Da i dalje isplaćuju visoke plate i imaju bogat meni rukovodstvo u HET-u nije omelo ni to što su prošlu godinu završili u minusu od oko 24,3 miliona KM i sa dugovima teškim 34 miliona KM.

Traže narandže "za cijeđenje", grožđe, smokve

Prva stavka u tenderu je nabavka mliječnih proizvoda, jaja i hljeba, što će biti plaćeno 21.000 KM bez PDV-a.

U HET-u planiraju da pojedu 400kg polutvrdog punomasnog sira, sa minimalno 48 odsto mliječne masnoće, te 200kg topljenog sira, koji mora da bude pakovan u kutije od 140g i sa minimalno 45 odsto mliječne masti.

Mijeko mora da bude pakovano po pola litra, sa 2,8 odsto mliječne masti i traže 180 komada, a jogurt u čašici, i to čak 9.100 komada.

U HET-u namjeravaju pojesti i 1.800 komada svježeg krem sira od 50 g.

Zahtijeva se i 16.000 jaja i 9.500 komada hljeba.

Druga stavka je nabavka voća i povrća, za šta će platiti 5.000 KM bez PDV-a, a traži se luk crveni i bijeli, krompir, svježi peršun, mrkva, paprika, paradajiz, krastavac, zelena salata, kupus.

Narandže treba da budu isključivo za cijeđenje, a u HET-u hoće i limun, svježe grožđe, jabuke i smokve.

Ribe i morski plodovi: Gotove orade i hobotnice

Za ribe i morske plodova u HET-u su spremni da plate 12.000 KM bez PDV-a.

Što se tiče ribe, namjeravaju da najviše pojedu pastrmke, i to 725 kg, oslića 400 kg, paniranih ribljih štapića 200 komada pakovanja po 300 g.

Zahtjevna nepca, vjerovatno uprave preduzeća, okusiće i oradu i brancin, kojih ukupno traže 60 kg.

„Pastrmka, orada i brancin se po zahtjevu HET-a isporučuju očišćeni i poprženi, spremni za konzumaciju“, precizirano je u tenderskoj dokumentaciji.

Častiće se i lignjama kojih traže 70 komada pakovanja od 400 g, kao i hobotnicama, kojih traže ukupno 35 kg.

U HET-u ne mogu ni isjeći mezu, traže kulen spreman za konzumaciju

Nabavka kolonijalne robe, 24.000 KM bez PDV-a. Pod ovu vrstu robe u HET-u kupuju kisele krastvace, paprike, masline, špagete, smrznuti pomfrit i grašak, pasulj, šampinjone, paradajiz pire, začinsku papriku, sodu bikarbonu, brašno.

Zanimljivo je da u HET-u kupuju i eurokrem, i to 150 komada pakovanja od 90 g.

Tu je i 250 kg usitnjenih barenih kobasica – viršli, 200 kg mortadele, 120 kg bečke trajne kobasice, isključivo isječene za konzumaciju, što se zahtijeva i za 70 kg kulena.

Kupuje se i 120 kg roštiljske kobasice, 1.000 mesnih narezaka, jetrene i kokošije paštete, tuna u konzervi, skuša sa povrćem, sardine i biljnom ulju, riblje paštete, te lovorov list.

Na stolu i pršut prve klase

Nabavka mesa i suhomesnatih proizvoda najskuplja je stavka u tenderu, a za tu robu u HET-u će platiti 38.000 KM bez PDV-a.

Oko 60 kg telećeg buta u HET-u će pojesti kao šnicle, te dodatih 220 kg telećih prsa. Tu su i šnicle od 50 kg svinjskog buta, te čak 800 kg isječenih svinjskih kremenadli.

Manje će jesti piletine, te kupuju 450 kg pilećeg filea, a isto toliko i gotovih ćevapa i pljeskavica.

Traže i 500 kg juneće plećke bez kosti, te po 400 kg mljevenog junećeg mesa, kranjskih kobasica i roštiljskih prodimljenih kobasica.

Na meniu će imati i sušeni pršut prve klase, koji zahtjevaju u količini od 10 kg, u komadima bez kosti. Uz ovu deliciju, zaposleni u HET gostiće se i barenim i prodimljenim svinjskim vratom, dimljenom svinjskom slaninom i dimljenom svinjskom pečenicom.

Svi zainteresovani da navedene proizvode ponude HET-u, svoje ponude na tender mogu dostaviti do 12. jula i to bez garancija za ozbiljnost ponude. HET ne zahtijeva ni garanciju za dobro izvršenje ugovora, već samo da se robe isporučuju dnevno i sukcesivno na osnovu narudžbenice.

Uprava ”Hidroelektrana na Trebišnjici” prošle godine je za pripremu slave takođe naručila raskošna jela i vrhunska pića, desetine kilograma hobotnice, lignji i najboljeg viskija, o čemu su CAPITAL i TI BiH pisali.

Close