Hibridi i bolidi

Hibridi i bolidi

Dok nam je demokratija u slobodnom padu, naš san o čvrstoj ruci i domaćinu u kući koji će nas infantilne voditi ka svetloj budućnosti se ostvaruje. A šta ovci znači ocena Ekonomista u odnosu na dobrog čobanina? 

Proslavismo Dan Republike. Malo zbog nas, a više da nerviramo druge. Jer, kakva bi to proslava bila, ako nije u inat onima koji, kako je to mudro objasnio drug član, uz pomoć nekih sudova hoće da zabrane naš dan.

Potom je predsednica bacila maramicu i dala znak zameniku rukovodioca svečanog defilea da parada može da počne. Javnost je i dalje zaintrigirana pitanjem: šta se desilo i gde se deo rukovodilac defilea? Zakasnio? Povredio se na mamuze? Zaglavljen u Despotu? I, da li bi bio nazočan da je, kojim slučajem, dozvolu davao drug član?

Bila je to prilika da, uz ešalone policijskog i civilnog sektora u odnosu 1:2, poslednji put vidimo i hrvatskog ambasadora koji je u Banja Luku, kako je kasnije rekao, došao samo da tetki da lek. Ili da pomogne Čoviću da podrži tetku. Bilo kako bilo, primer ovog diplomate pokazuje da bolećivost ponekad može da se obije o glavu.

U nedelji iza nas smo saznali da postoji drastična razlika između slike koju imamo o sebi i one kako nas svet vidi. I dok najbolji među nama, koji nas valjda baš zbog toga i (pred)vode, tvrde da džinovskim koracima hrlimo ka boljoj budućnosti, mrski svet oličen u magazinu Ekonomist, nas je svrstao u hibridne režime. Tvrde da nam je indeks demokratije u padu i da smo na korak od autoritarnog društva. Međutim, može se to gledati i sa druge strane. Dok nam je demokratija u padu, naš san o čvrstoj ruci i domaćinu u kući koji će nas infantilne voditi ka svetloj budućnosti se ostvaruje. A šta ovci znači ocena Ekonomista u odnosu na dobrog čobanina? Na to naši prvaci i računaju. Za njih bolidi i jesu tu da bi ih vozali.

Kad smo već kod čobana, pod sloganom “Šta vas se tiče šta radimo sa vašim novcem”, Višković je sa računa u buđelar prebacio 60 miliona bez obrazloženja. Potpuno razumljivo ponašanje. Prezime mu govori da je on čovek od viškova. Čim se pojavi manjak, on reaguje. Uostalom, što bi stajale na računu, kad možemo da ih potrošimo? Čemu štednja kad je život samo jedan? A, kad zagusti, naći ćemo već nešto da prodamo. Budite bez brige.

Prošle nedelje se oglasio i čovek kontradikcije - Rajko Dukić. Pamtimo ga i po ulozi u filmu “Suze za premijerom”. Tvrdi da je vlast izgubila kompas i da bi što pre trebala da raskine štetni ugovor sa Kinezima o izgradnji auto-puta Banja Luka-Prijedor. Podupire to mnoštvom argumenata. Ako je tačan i deseti deo, a jeste, dovoljno je za podizanje optužnice protiv potpisnika. Dukić poziva pravobranioce da reaguju, a mi tužioce. Imajući na umu da se Višković razume u saobraćajnu problematiku, očekujemo da će udovoljiti bivšem direktoru.

Kad smo već kod prognoza, period psihoze i sveopšte depresije, nastavljen je i ove godine, kažu sociolozi.

Korupcija, kriminal, mafijaške družine koje caruju na našim prostorima ne ostavljaju prostor za nadu, tvrde novinari.

Sa javnih servisa čujemo da je pesimizam neopravdan, zlonameran i da dolazi od strane novinara-stranih plaćenika. Takoreći hejtera naše slavne prošlosti, uspešne današnjice i svetle budućnosti.

Pa, zadatak novinara i jeste da ukazuje na loše prakse, na to da su nam kola na nizbrdici. Kada se jednog dana probudite sami, dok su vam deca i unučad daleko, biće kasno.

Ako je za utehu, kako reče Nikola Kojo, moći ćete da pomazite svoje magareće uši.

 

Close