Hiljadu i nijedna noć

Hiljadu i nijedna noć

Ako ste mislili da su bajke prevaziđena kategorija, eto stvarnosti da nas demantuje. Prošla nedelja je bila puna događaja koji su pokazali da svet mašte nikad nije bio življi i da su junaci iz priča i dalje među nama. Doduše modifikovani, ali ipak prepoznatljivi.

Snežana sa 150 konja

I dok prosečan čovek sedmicu počinje odlukama kao - od nedelje ostavljam cigarete ili od ponedeljka se bacam na dijetu, dotle “bolji deo BiH” sedmicu počinje odlukom da poveća zaduženje na preko pola milijarde. Dođavola i ta skromnost, stezanje kaiša i priče o krizi. Jednom se živi! Zašto se ne bi zadužili, zar smo najgori? Toliko nam dobro ide, što bi Vučić rekao, da je Željki prosto neprijatno. A i kako da se spremi za bal u oktobru ako se ne pružimo za haljinu, aksesoar, kočije i sve što uz to ide?! Doduše, premijerki ekonomičnost nije nepoznanica, pa će kočije od 150 konja pozajmiti od Dodika koji je već krenuo u nabavku. Na kolima i ordenju se ne štedi, deviza je koje se Baja pridržava.

Tandara Mandara

Prošle nedelje nas je na Ivan-sedlu strefio i državni udar. Dok su naši prvaci, ne sluteći ništa, obavljali svoje uobičajene aktivnosti - Dodik iz kataloga “Brčko-gasa” birao dve limuzine sa trozonskom klimom i masažom gluteusa, Bakir pred ogledalom vežbao govor o Sebiji, a Čović se češljao pecajući na obali Radobolje, dotle su specijalci sačekali autobus sa migrantima usklikom: Dalje neće moći! Bila je to prilika da se Mektić razmaše pred novinarima, da zapreti hapšenjima, da se digne prašina, a kako se digla, tako se i slegla. Šta je iza te zavese prošlo, možda nikad nećemo saznati. Bio je to državni udar u prazno.

Devojčica sa šibicama

Da navijače pored beskrajne tolerancije krasi i zavidna inteligencija pokazale su beogradske Delije koje su, slaveći titulu, zapalile otvoreni autobus. Dok je curelo ulje iz busa, javljaju mediji, navijači su mahali bakljama. I onda se desilo nešto što niko sa tim koeficijentom inteligencije nije mogao ni da pretpostavi - vatra se razbuktala, a savremeni vitezovi su haotično počeli da iskaču iz kočije. Kao u bajci, sve se dobro završilo. Umešali su se u masu i pravili da nikada nisu ni videli taj autobus. Ko? Ja? Ma, ja sad sa Slavije. Šta kažeš, manijaci bakljom zapalili autobus? Kakve budale! Kolateralna šteta je bio jedan kamerman koji je video sve zvezde.

Pepeljuga

U nedelji iza nas desilo se i venčanje godine. Engleski princ Hari oženio se sa američkom glumicom Megan. Bila je to prava bajka u stvarnosti. Snobovska Britanija je stavljena pred svršen čin kosmičke pravde. Moraće da prihvati da je nova princeza razvedena umetnica sa veoma izraženim feminističkim stavovima i jakom ličnošću. O korenima da ne govorim. Nekada bi to bio pravi skandal. Na sreću i zadovoljstvo plebsa, takve stvari se dešavaju, a kraljica je u zelenom posmatrala venčanje. Verujemo da je izbor boje kostima bio i izraz osećanja. Dajana bi sigurno bila zadovoljna.

U cara Trojana kozije uši

Đukanović preuzeo dužnost predsednika. Inauguracija skromnija nego pre, takoreći rutinska, za čoveka koji je praktično zaboravio kako to izgleda ne biti na vlasti. Od kad su mu sedmice nikle u fotelji je, što premijerskoj, što predsedničkoj. Sada najavljuje borbu do istebljenja, ili on ili kriminalci. Čini mi se da će to biti mrtva trka.

Što stari uradi, uvek je dobro

A tačka na sedmicu nam je stigla čak iz Turske. Dok su navijači Fenerbahčea entuzijastično okupirali Beograd, Erdogan se pod teretom 80 miliona pozdrava (jedva) dovukao u Sarajevo. Ovaj poznati demokrata, koga od milošte zovu Sultan, održao je demokratsku lekciju Evropi koja je poznata po svojim katil-fermanima i svilenim gajtanima. Za razliku od Turske u kojoj cveta demokratija, u neofeudalnoj Evropi toliko novinara, pesnika, pisaca, sudija, intelektualaca, praktično bez sudskog procesa, trune u zatvoru. Pa i te evropske tamnice su daleko od turskih standarda.

Domaćin mu je, logično, bio Bakir Izetbegović kome se, pre nego što je otišao da prošeta papuče, ukazala vizija, pa je kriknuo: “ Božiji izaslanik je među nama”. Erdogan je sa svoje strane obećao da će i dalje da pazi na nas infantilne. A njegovi fanovi su se sjatili iz cele Evrope da pokažu svoju naklonost. Izgleda da je Erdogana najlakše voleti iz bezbedne daljine, nekog Londona, Brisela ili Berlina, recimo.

Close