I bi nedelja: Brutalizam stabilnosti

I bi nedelja: Brutalizam stabilnosti

U nedelji iza nas smo mogli da vidimo da će ove godine Radovan biti najozbiljniji kandidat za prestižnu nagradu “Srećko sa osmuđenim nogavicama”, da se dogovor u Laktašima ruši u Sarajevu kao i da se, sasvim zgodno, pred izbore, pojavio Saudijski fond koji je spreman da finansira sve što opštine zaištu.

Ilustracija

Foto: Direkt

Nakon što je naš prvi ekonomista, ministar finansija, rada i svih pitanja, poznat i kao glavni baja, srušio sistem plata, odluka o minimalcu je doživela tužnu sudbinu da je brani premijer.

Ma, hajte, molim vas. Gluposti su da ne može ovako. Šta smeta ako svi primate minimalne plate? Ja ću, sa svoje strane da uradim to što mogu i da primim maksimalnu. I, eto rešenja!”, uzviknuo je pobedonosno naš Radovan. “I tako ćemo u proseku da jedemo sarmu, što nije loše, priznaćete. Ne može da se voli zemlja, a da se traži od nas da vam damo po znanju i zalaganju. Ni u Rusiji nije tako, a dobro znamo da je tamo najbolje. Svi na minimalac i da napredujemo”, posokolio je Radovan i najavio bespoštednu kontrolu cena na tržištu.

A one, neposlušnice, ne haju za to što premijer kida svoje glasne žice i tanke živce.

“Brutalno ćemo” zapretio je prvi ministar, “kažnjavati svakoga ko podriva finansijsku stabilnost”. Nešto kasnije smo od baje čuli da smo stabilni do Saudijske Arabije.

Naime, kad smo iscrpeli sve kreditore, spali na obveznice i zelenaše, došli smo u tu fazu da spas tražimo u pustinji. Iako podvižnik, naš Radovan nije morao na dalek put, ponuda čudotvorca se stvorila na pragu, tačnije na mejlu.

“Merhaba, Radovane. Ja, Saudi fond, trenutno u potrazi za pouzdan partner. Treba pomoć za transfer novca. Imam 500 milion dolar. Pošalji mi račun i 5 miliona, a ja prebacim ostatak. Ne govori nikom. Ima mnogo zainteresovani. Tvoj Mohamed Ibn Ali.”

Kao Mojsije na Sinaju, Radovan je ushićeno uskliknuo: “Nema ograničenja, možemo dizati kredita kol’ko hoćemo. Pa to nam ni mater ne bi dala. Nama su oni sada mnogo više od toga”, oduševljeno je vikao Radovan i pohitao da okupi novinare. "Idite i obradujte ljude. Vičite: Ponovo radi stabilnost. Čeka nas zaduženje do Saudijske materine!”.

Ako vas je ovo zabrinulo ili mislite da nigde nema besplatnog ručka i da bi trebali biti oprezni, onda niste za život ovde. Nepoverenje može biti štetno po zdravlje, a budemo li odmakli na ovom putu kojim nas guraju, biće štetno i po život, da znate.

Prepustite se, sa punim poverenjem u stručnost Zore ministarke koja budnim okom prati finansijske tokove. “I čovek, kad je stabilan, trči da se zaduži, a da neće republika. Stabilnost je naše drugo ime, a kako bi još stabilniji bili, mi ćemo da uzmemo kredit od Saudijaca. Šteta bi bila da to propustimo”, mudro je poučila javnost ministarka.

Bilo je u nedelji iza nas i najava nekih atentata, priča o ugroženosti, ali je, čim je dospeo u javnost, taj balon pukao i isprskao one koji su ga pustili. Posle su morali da se peru, neuverljivo insiatirajući na priči poslanice koja je hodajući prikaz posrnuća politike, ako se ovo što praktikuju uopšte i može nazvati politikom.

Fleke je vadio veseli Radovan koji je pred kamerama vikao: “Braćo, ugroženi smo, braćo, pomagajte, najudareniji, ovaj, na najvećem udaru nam je predsednik!” čime se kvalifikovao za prestižnu nagradu “Srećko sa osmuđenim nogavicama”.

Ako se istorija parlamentarizma ikada bude bavila najgorim izdancima i najbizarnijim reprezentima, ovde će naći dosta kandidata. Ipak, jedna poslanica koja je u nedelji iza nas pokazala pravo lice i kvalifikovala se za kočijaša godine već je u vrhu tog spiska srama.

Obraćanjem glavnom tužiocu ružnim rečima i neprihvatljivim poređenjima za nas se već diskvalifikovala. Psovkama i nepristojnim ponašanjem prošle nedelje, potpuno opravdala uredničku odluku “Direkta” da ne prenosimo niti se bavimo bilo čim što kaže u javnom prostoru.

Nažalost, kriterijumi najveće stranke su drugačije postavljeni. Ona kočijaški rečnik i goci estetiku stavlja u prvi, da ne kažemo potpredsednički red. Sasvim je izvesno da je zbog toga pionirski poduhvat da javnost poštedimo izliva prostakluka unapred osuđen na propast.

Ipak, ostajemo pri tom stavu jer smatramo da interes javnosti mora da bude iznad potrebe primitivaca za pažnjom.

Close