I bi nedelja: Oni da brane, mi da (pro)padamo

I bi nedelja: Oni da brane, mi da (pro)padamo

Ispratili smo najduži mesec u godini. Otegao se možda i zbog toga što smo pravili pauzu, nismo se osvrtali na prethodne sedmice. Kad se sve sabere i oduzme, januar nam definitivo neće nedostajati.

Ilustracija (foto: Direkt)

Godinu smo počeli padom. Pao je sistem u zdravstvenim ustanovama, a onda i sistem Poreske uprave, Jedni tvrde da su se podaci građana našli na crnom tržištu, a premijer Višković, koji se po prirodi svog posla razume i u te stvari, nije gubio prisebnost. "Nisam stručnjak, al' mogu da pogledam", razgrnuo je masu i zabuljio se u kodove. "Sve je pod kontrolom, puška je zakočena, kako bi mi lovci rekli", našalio se sričući slova i brojke pre nego što je sve otišlo dođavola.

(Po)vraćanje za sada ide traljavo, ali je baja rekao da ne beremo brigu. Kad svi propadnu mi ćemo i dalje biti u sedlu kao narod koji gazi po 15 milijardi. Toliko je, naime, izračunao da nam vredi rudno bogatstvo. Biće Serdarova, što će reći stranih investitora, ali ni Rufija nam ne manjka. Nakon što je pokazao da je jači od Prijedora, kupio je dobar deo Jahorine. Ako nas neko ne odbrani od ovih patriota načisto propadosmo.

Doduše, ima i onih koji šire posao i, shodno tome povećavaju profit, samo zahvaljujući svojim sposobnostima.

Prva porodica je, dakako, nedostižna, ali ima i drugih porodica.

Prošlog meseca se istakla gospođa Nela. Osim što za muža ima ministra multimilionera Vojina, pa sina bivšeg savetnika predsednika i člana više upravnih i nadzornih odbora, ima i firmu koju nezaustavljivo razvija. Mada nije Nušićeva Živka, Nela ministarka ume da šije i kroji, pre svega biznis planove, pa je iz Bijeljine toliko razvila firmu da je dobacila do Hercegovine. Njen preduzetnički nos šansu je video u solarnim elektranama. Muž ministar, dakako, ništa ne zna o dozvolama.  "Prvi put čujem. Uostalom, nije moja nego firma moje žene”, rekao je iznenađeni Vojin.

I tako je, mic po mic, zemlja koja je bila naša prešla u njihove ruke.

A kad je sve privatno, što bi sa državom bilo drugačije?

Ovde se državni poslovi, videli smo to, dogovaraju na privatnom posedu, da ne kažemo hacijendi našeg dona koji voli da sebe zove glavnim bajom.

Elem, u Bakince su stigli i Dragan i trojka da vide šta će sa nama. Posle je oko toga ispao problem, stranci su namerni da to baš ne puste tako, a mi se ne bunimo. Računamo, kad smo im dali june- što će reći naše pare i moć, nek ide i uže- institucije.

Onda je izvesni O’Brajan osetio bajin bes.,

Videli smo već da je svako ko našem baji nije po volji- bedno piskaralo. Mnogi je novinar prošao kroz njegovo etiketiranje- jedni mu nisu bili dovoljno lepi, drugi su previše dobra auta vozili ili komforno živeli iako ne rade u javnim preduzećima ili državnoj upravi. Sve u svemu, na red je došao američki zvaničnik.

Ko je on da mom narodu priča kako ga prevodim žednog preko vode? Šta se to njega tiče ako se narod ne buni? Da je imalo pametan znao bi da ovde narod voli kad ga gazim. Oni čak vole i više me cene kad se ponašam prosto, onako primitivno, kad odvalim nešto, pljunem na zemlju, zapevam pod šatorom, jer je to primitivan narod. A bogami i star. Deca su mu u inostranstvu, šalju pare da prežive i njima dobro. I sad ovo piskaralo došlo da mi soli pamet i govori kako sam bogat i kako deci dajem novac. A  znam ga kad je početnik bio. Stajao je tamo iza vrata dok mi je Madlen Olbrajt držala lopovske da se popnem na tenk. Dok sam ja traktorom brazde odvaljivao on se u pesku igrao. I sad našao da mi priča ovde kako pljačkam javni novac”, praskao je baja dok su Luka i Radovan gledali kako da se sklone da mu tako razbesnelom ne staju na put.

Posle je baja na stranačkom sastanku priznao da su nekad i bahati, ali da je to mala mana u odnosu na veliku vrlinu- ljubav koju osećaju. Ne baš prema nama nego prema vladanju. Zapretio je da neće prestati da nas vole i da će nam biti još teže jer kad nas oni vole i brane to boli i košta.

Close