I načelnik i direktor - Vedranu Furtuli dvije plate u javnom sektoru

I načelnik i direktor – Vedranu Furtuli dvije plate u javnom sektoru

Vedran Furtula, kojeg je trebinjska vlast na čelu sa SNSD-om imenovala za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje grada Trebinja, istovremeno je i v.d. izvršnog direktora za tehničke poslove u Hidroelektrani “Dabar”. Furtula, tako, već skoro godinu dana prima dvije plate u javnom sektoru.

Vedran Furtula

Kako za “Direkt” tvrdi Slaviša Stajić, direktor HE “Dabar”, Furtula je na mjesto v.d. direktora za tehničke poslove postavljen krajem 2019. godine. Mandat v.d-a produžen mu je prije 15-ak dana, a Stajić ovakav postupak svog preduzeća pravda zahtjevima kineskih partnera.

“HE Dabar je raspisala tender početkom 2019. godine ugovor za koji su se prijavila četiri kineska proizvođača, odnosno dobavljača opreme, odnosno proizvođača i svi su imali neke zahtjeve. Kao tehnički najpismenije lice, gospodin Furtula je vodio svu komunikaciju, uključujući prepisku i obilazak terena. Kada je otišao u Gradsku upravu, kineski partneri su smatrali da nije primjereno da u tako kritičnom trenutku mi mijenjamo ključno osoblje koje učestvuje u pregovorima”, tvrdi Stajić za “Direkt”.

On pojašnjava da je HE “Dabar” sa Furtulom potpisao ugovor bez zasnivanja radnog odnosa, za koji prima mjesečnu naknadu od 1.200 maraka, a prema kojem je obavezan da nastavi da vodi kompletnu komunikaciju sa kineskim partnerima do završetka projekta.

“Ugovor o izvođenju sa kineskim partnerima je potpisan, ali ne i ugovor o finansiranju koji je njegov sastavni dio. Oko toga još pregovaramo i sastajemo se sa kineskim investitorima jednom ili dva puta sedmično. Isključivanje iz međunarodnih pregovora teško je mijenjati, stranci vas drže za svaku riječ, zato smo Furtulu imenovali do završetka pregovora sa njima”, kaže Stajić za “Direkt”.

Furtula je završio Građevinski fakultet, smjer hidroenergetika, a trebinjska vlast smatrala je da je kvalifikovan za mjesto v.d. načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Grada. Na ovo mjesto prvi put ga je imenovala u junu 2019, a mandat mu je produžila u januaru ove godine. Prethodno je radio u Hidroelektranama na Trebišnjici i JU “Vode Srpske”.

Furtula je za “Direkt” kazao da u HE “Dabar” prima “neku skromniju naknadu” dok ovo preduzeće ne potpiše ugovor o finansiranju sa kineskim partnerima. Na našu konstataciju da je riječ o 1.200 maraka mjesečno, Furtula odgovara da je to “naknada koja je daleko manja od plate za to radno mjesto”.

“Nosilac sam tog posla pogotovu otkad je Željko Zubac otišao, pa ću se povući sa tog posla vrlo brzo. Ja sam obično uključen u projekte, prije toga sam vodio Gornju Drinu godinu i 4 mjeseca. Stavim ih na noge i izađem. Vidim da će kamen temeljac biti 17. marta, tako da uglavnom ćete me naći na velikim projektima, ali povlačim se vrlo brzo kako koji stane na noge”, kazao je Furtula za “Direkt”.

Dodaje da očekuje da će na prvom zasjedanju trebinjske Skupštine biti imenovan za načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje.

Sve je češća praksa vladajućih u Trebinju da postavljaju jednog čovjeka na dvije javne funkcije. Tako je, krajem prošle godine, odbornik trebinjskog SNSD-a Milutin Mastilović istovremeno sjeo u dvije direktorske fotelje – u “Elektro-Hercegovini” i “Solarnim fotonaponskim elektranama Trebinje 1”, o čemu je “Direkt” ranije pisao.

Početkom ove godine, na mjestu direktora HE “Dabar” udomila je i SNSD-ovog Dalibora Rajkovića koji je prije toga smijenjen sa direktorske funkcije u “Elektro-Hercegovini” o čemu je “Direkt”, takođe, pisao.

1 Komentar

  1. Olja
    2021-05-04 at 22:01

    Nek mu te pare trebaju za lijecenje

Comments are closed.

Close