Igor Dabić krenuo od nule, sada uspješno uzgaja vinovu lozu, proizvodi vino i rakiju i vlasnik je poljoprivredne apoteke

Igor Dabić krenuo od nule, sada uspješno uzgaja vinovu lozu, proizvodi vino i rakiju i vlasnik je poljoprivredne apoteke

U selu Željuša, nadomak Mostara, smješten je vinograd porodice Dabić. Decenijama se tu pravilo vino i rakija, doduše, samo za sopstvene potrebe. Igor Dabić (29) je odlučio da od svega napravi ozbiljan biznis. I uspio je. 

Foto: Marija Manojlović/Agroklub

Piše: Marija Manojlović/Agroklub

Četiri hiljade zasađenih čokota vinove loze, deset hiljada litara vina proizvedenih na godišnjem nivou, dvije hiljade litara rakije - poslovni su rezultati do kojih je došao za pet godina posvećenog bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom. Ogromna ljubav prema ovom poslu, ali i porodična tradicija opredijelili su ga da se posveti vinu i vinogradima, a veliki trud i znanje omogućili mu da uspije u svoj namjeri.

Otišao u Kanadu, ali se nakon godinu dana vratio zemlji

Oduvijek je ovaj dvadesetdevetogodišnji Trebinjac znao čime će se baviti, pa je i njegovo obrazovanje išlo u tom smjeru. Upisao je i uspješno završio Poljoprivredni fakultet u Banjaluci, smjer - Biljna proizvodnja i zaštita bilja.

"Kad sam završio studije, otišao sam u Kanadu gdje sam radio godinu dana, vratio  sam se zatim u Bosnu i Hercegovinu, upisao master studije na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, tada sam počeo i raditi u vinogradima Poljoprivrednog preduzeća "Agrokop" u Trebinju", započinje priču naš sagovornik.

Odlazak u inostranstvo prilika je o kojoj mnogi sanjaju, Igor se ipak, i pored mogućnosti za ostanak u Kanadi, odlučio da pokuša da ostvari svoje snove u Hercegovini. "Podigao" je porodični vinograd u Željuši, zasadio nove čokote vinove loze, našao kooperante, jer mu je za ozbiljniju  proizvodnju vina nedostajalo grožđa i sa početnim kapitalom zarađenim u Kanadi,  krenuo u, kako će se kasnije ispostaviti, uspješnu priču.

Planira proširenje vinograda žilavkom

Trenutno Podrum vina porodice Dabić proizvede godišnje oko 10.000 litara vina. Uz plodove iz sopstvenih zasada, Dabić otkupljuje grožđe iz vinograda Petropavlovog manastira, gdje vodi i nadgleda cjelokupan vegetacioni period biljke.

"Što se tiče sorti grožđa, to je uglavnom vranac, pored toga u mojim vinogradima uzgajam žilavku, merlo, kaberne, blatinu. Šardone nabavljam iz Makedonije, sve ostale sorte su iz Hercegovine. Planiram još jedno proširenje vinograda autohtonom sortom, žilavkom, što bi nadam se, zadovoljilo moju proizvodnju", priča Igor.

Igor Dabić bez poteškoća nađe tržište

Osim vina ovaj mladi vinar i vinogradar proizvodi i rakiju, na godišnjem nivou oko dvije hiljade litara. U planu je i destilerija, kako bi mogao praviti još dvije - tri voćne rakije. Svoju lozu je brendirao pod imenom Kršna. Za nju, ali i svoja vina, Igor bez poteškoća nađe tržište.

"Ugostitelji nas zovu i izvan Trebinja. Prodajemo vino  na crnogorskom primorju, a značajno tržište nam je banjalučka i sarajevska regija. Za godinu dana, koliko traje ciklus proizvodnje i prodaje, oko 90 odsto naših proizvoda prodamo, nekad nam i fali nekog vina", priča Igor.

Nastavak priče čitajte OVDJE

Close