Igra mečka

Igra mečka

Tango vikend u Sarajevu postaje tradicija. Čuo je za to i Dodik, pa je cele nedelje, dok je tražio nove partnere za igru, na ledu držao stare. U iščekivanju epiloga svingerskih iskustava prolaze nam bitne stvari. Život, na primer.

Dok je svet u sedmici iza nas obeležavao vek od završetka Prvog svetskog rata kod nas se biju ljute bitke za fotelje. “Šta mi bi da Dodika nazivam diktatorom, da izjavljujem da je ovo režim sa kojim se ne razgovara nego se ruši”, vajkao se ženi Dragan Čavić čekajući Bajin poziv na ples. Svoj dugi jezik su proklinjali i ostali cvetovi iz opozicionog buketa željni da se udenu u aranžman na Vladinom stolu. Za Čavića je to najveće kajanje još od onomad kad je, umesto da vodu doveze iz tuzlanske Panonike, za bazen naručio original morsku, pa ga prozivali.

Doduše, na lupinge i prelete smo oguglali. Zašto bi ova vremena bila bolja od, recimo Nušićevih, u kojima se Jevrem Prokić vadio na to da se u porodici sve pomeša, pa je bilo logično iz džepa izvuče antivladin govor. Nesuđeni poslanik Prokić je tada imao zeta opozicionara koji mu je podmetao, a naši opozicioni dilberi verovatno taštu jerbo su tašte po prirodi uvek kontra, dakle - uz opoziciju.

U opoziciju polako prelazi i Tramp, izgubio je kontrolu nad Kongresom iako se tome niko nadao nije nakon što je Dodik odavde dao jasne instrukcije kako da se glasa. Ti američki glasači baš ništa ne slušaju. A tek novinari. Kako se suprotstavljaju predsedniku, pa se udruže, pa kao neka kolegijalnost. Sačuvaj bože i zadrži preko okeana.

Plesalo se i u Splitu. Na spomenik Radu Končaru navalila je jedna alkoholisana individua u zrelim godinama koja mrzi komuniste, partizane i Srbe. Ono što dotični nije znao je da Rade ne pleše sa fašistima, čak ni kad je spomenik. Epilog - veseli drug će kratko nositi gips na polomljenoj nozi, ali će do kraja života služiti za podsmeh u društvu. Sa druge strane, vest o Končaru koji i mrtav pruža veći otpor nego živi je obišla svet.

Kako bi uspostavili ravnotežu sa preletačima koji su sve brojnija vrsta, Bosnu su okupirale čaplje. Za razliku od preletača koji su predmet posmatranja psihijatara, čaplje proučavaju ornitolozi. Postoji verovanje da čaplje donose sreću onima kod kojih se smeste, dok za preletače važi da deluju kao paraziti. Udomiti ih znači sigurnu propast.

Igrao je i Ivica Todorić, pa uganuo nogu. Umesto u dvorcu, po sletanju iz Londona je smešten u zatvor. Razlog - sitnica. 150 miliona proneverenih evra. U zatvor će i bivši predsednik Makedonije Gruevski. Svaka strast košta, a on nije žalio 600 hiljada evra da zaigra sa blindiranom mečkom. Koliko čujem, mečku blindiranu za ples imamo i mi.

I, za kraj, u sedmici iza nas obelodanjen je izveštaj da smo na svetskom dnu po lakoći poslovanja. Podatak je obeshrabrujući i porazan, ali ne iznenađuje. Trenutno više boli saznanje da smo na dnu po lakoći življenja.

 

Close