Igralište na asfaltu na Varinoj grudi bi uskoro moglo biti prošlost

Igralište na asfaltu na Varinoj grudi bi uskoro moglo biti prošlost

Strahinja, Pavle, Sofija, Rastko, Ognjen, Nađa i još pedesetak njihovih komšija u naselju Varina gruda u Trebinju odrastaju doslovno na asfaltu. Na asfaltu crtaju golove, on im je fudbalski teren, košarkaški parket, atletska staza, podium za ples ili šta god drugo izmaštaju. Sve dok ne naiđe prvi automobil. Tada se sklanjaju i prekidaju igru. I tako godinama. Da imaju dječje i sportsko igralište sve bi bilo lakše, ljepše i bezbjednije.

Igralište na putu u Varinoj grudi

Igralište na asfaltu (Foto: Direkt)

Bezbjednost posebno brine roditelje djece u naselju Varina gruda. Žele da djeca odrastaju zdravo i da se bezbjedno igraju sa vršnjacima, ali kada automobili svaki čas prekidaju igru to i nije baš moguće.

„Moja djeca se trenutno igraju na ulici ispred kuće. Ta ulica je vrlo frekventna. Mi smo na početku naselja i čitavo naselje mora proći pored naše kuće i vjerujte mi da strepim svaki dan. Oni se nekada igraju žmurke, nekada se ganjaju, a bio je slučaj da je baš ovdje automobil udario dijete. Kada igraju lopte golovi su nacrtani na asfaltu i svako dva minuta se zaustavlja igra dok prođe auto. Baš je nezgodno“, započinje priču za "Direkt" Srđan Čabrilo, otac četvoro djece.

Za njegovu i ostalu djecu iz ovog naselja, koje je od grada udaljeno oko četiri kilometra, dječje sportsko igralište  značilo bi i „Više od igre“. Baš tako su i nazvali svoju neformalnu zajednicu i Fejsbuk grupu u kojoj su se roditelji udružili kako bi pokušali da ideju o izgradnji dječjeg igrališta, o čemu maštaju godinama, pretvore u stvarnost.

Novca da ga sami naprave nemaju, zato očekuju da to uradi Grad. Znaju, doduše, da je i to njihov novac.

Prvi nagovještaji da su na pravom putu su već stigli, nadležni iz Gradske uprave su već izlazili na teren, a kako su nam rekli mještani Varine grude, neki su razgovarali i sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem. Dobili su obećanja da ne bi trebalo biti prepreka i da će ovo naselje konačno dobiti ono što preko 50 djece i zaslužuje.

varina gruda

Automobili često ometaju igru (Foto: Direkt)

Srđanov komšija Miroslav Janjić ima sina od 13 godina. Miroslav kaže da njegov sin i ostala djeca iz Varine grude nisu ravnopravna sa drugom djecom iz grada.

Pitamo ga zašto.

„Nije isto kad neko ima sportski teren ispred svoje kuće, pa svaki dan trenira, pa plus ide na treninge. To dijete se ne može porediti sa onima koji se sportom bave samo od treninga do treninga. Neka naša djeca su već prerasla taj uzrast da naprave neku sportsku karijeru i oni su sigurno na neki način oštećeni u tom smislu, pa hajde da spriječimo to za ove mlađe“, pojašnjava Miroslav.

No, kaže, da je ipak od svega bitnije da djeca imaju gdje da provode vrijeme na otvorenom i sigurnom mjestu.

„Svako će potvrditi da je za djecu zdravo da su na otvorenom i da se bave nekim sportom. U svakom slučaju ne treba zanemariti i rekreativne aktivnosti“, navodi on.

Ideja o igralištu stara je više godina, ali tek sada dobija ozbiljne obrise. Do sada je sve počivalo na usmenim dogovorima, a kako su se nadležni u Gradu smjenjivali, od dogovaranih poslova nije bilo ništa.

"Mi smo evo postali nestrpljivi, pa smo se ponovo okupili, sad imamo i širu podršku“, kaže Miroslav i priznaje da bi jedan ovakav teren dobro došao i odraslima, jer bi im to bilo svojevrsno mjesto okupljanja.

Slavica Ateljević još ne živi na Varinoj grudi. No, živjeće kada završe izgradnju kuće. Dolaskom Ateljevića, naselje će postati bogatije za dva dječaka. Zato se Slavica bori da ih dočekaju najbolji uslovi. U naselju u kome sada živi, priča "Direktu", takođe nema igralište, ali je djeci vrlo jednostavno da odu do obližnjeg naselja. Kad se preseli na Varinu grudu tako nešto neće biti moguće, jer je najbliže igralište udaljeno oko dva kilometra. Za odlazak u grad treba da čekaju autobuske linije ili da ih roditelji voze onda kada se užele igre.

"Svi smo ovdje da zajedno radimo na tome da našoj djeci obezbjedimo bolje djetinjstvo i bezbjedniju igru“, smatra Slavica koja je kroz ovu inicijativu počela i da upoznaje svoje buduće komšije.

Igralište u Varinoj grudi

Majesty koje čeka dječje igralište (Foto: Direkt)

Potpis koji ih je pokrenuo

A sve je krenulo kao želja ljudi koji su bez prethodnog dogovora delegirali zajednički problem. Naime, jednoga su dana na trebinjskom trgu, bez nade da će se zaista nešto konkretno desiti, popunjavali anketu Centra civilnih inicijativa(CCI). U njoj su naveli da im u naselju nedostaje dječje igralište. Desilo se to da je isti problem detektovalo više ljudi, pa je ideja o izgradnji igrališta u naselju Varina gruda naišla na podršku CCI-a.

Tako je grupa građana u namjeri da riješe problem svoje mjesne zajednice postala grupa vrijednih građanskih aktivista.

„Za stariju djecu smo možda i zakasnili sa igralištem, ali, hajde da probamo da uradimo nešto korisno za ove klince koji to još nisu prerasli. Želimo da imaju mjesto za igru kao i ostala djeca. Oni su još mali i da su na igralištu, ja bih bio miran, jer bih znao da je to neki ograđeni prostor“, priča Srđan i naglašava da su stanovnici ovog naselja jednoglasni po ovom pitanju.

"Imali smo i anketu sa našim građanima i za jedan dan smo skupili 200 potpisa. Svi su oduševljeno reagovali na tu ideju, nadam se da ne bi trebalo biti nikakvih prepreka“, zaključuje naš sagovornik.

Varina gruda nije jedino mjesto kome je ovakvo igralište potrebno. Slično su tražili i mještani Ulice Garibaldi, kod nebodera, ali, kako su nam rekli, trenutni problem predstavlja nedostatak adekvatne lokacije za izgradnju igrališta.

"Direkt" je od Grada Trebinja tražio da nam kažu kakvi su im planovi sa ovim inicijativama, ali do objave teksta nismo dobili odgovore.

Close