Indija i seksualno nasilje: Dve žene primorane da hodaju gole, a potom silovane u državi u kojoj mesecima traje nasilje

Indija i seksualno nasilje: Dve žene primorane da hodaju gole, a potom silovane u državi u kojoj mesecima traje nasilje

Gomila muškaraca primorala je dve žene da hodaju gole u indijskoj severoistočnoj državi Manipur, a snimci na društvenim mrežama izazvali su veliki gnev u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

Protest u Nju Delhiju zbog etničkog nasilja i nasilja nad ženama u Manipuru

Izvor: BBC NEWS NA SRPSKOM

Žene su potom silovane.

Policija je saopštila da je otvorila slučaj grupnog silovanja i da je uhapsila četvoricu muškarca, dodajući da će biti još privođenja.

Premijer Narendra Modi rekao je da je incident „osramotio Indiju" i da „nijedan krivac neće biti pošteđen".

„Uveravam naciju, odlučno ćemo primeniti zakon. Ono što se desilo ženama iz Manipura nikada ne može da bude oprošteno", rekao je on.

U ovoj indijskoj državi više od dva meseca traje nasilje.

Najmanje 130 je poginulo, a 60.000 je raseljeno otkako su u maju u Manipuru počeli etnički sukobi između većinske zajednice Meitei i manjinske Kuki.

Policija kaže da se napad na žene dogodio 4. maja, ali da je 19. jula postao glavna vest u medijima nakon što je snimak postao viralan na društvenim mrežama.

Savezna vlada je zatražila od svih društvenih mreža da izbrišu snimak sa platformi.

Užasan snimak ove dve žene i nasilja nad njima kruži društvenim mrežama.

Na njemu se vidi kako gomila muškaraca vuče i pipa dve žene i potom ih teraju u u polje.

Forum vođa domorodačkih plemena (ITLF) navodi u saopštenju da je zločin počinjen u selu u okrugu Kangpokpi nad ženama iz plemenske zajednice Kuki.

Tvrdi se i da su žene bile grupno silovane.

Šta je policija radila sve ovo vreme?

Mnogi u Indiji se pitaju zašto je policiji trebalo toliko vremena da reaguje.

Policijska prijava je podneta samo nekoliko dana nakon incidenta i mnogi od muškaraca se jasno mogu identifikovati na snimku.

U pisanoj žalbi u koju je BBC imao uvid, a koju je podnela rođaka jedne od žena, naveden je jeziv detalj - gomila muškaraca je dve žene navodno odvela iz policijskog pritvora.

A te žene su čak pitale prisutne policajce zašto „ne čine ništa da im pomognu".

Policija nije negirala optužbe, a neki mediji citiraju neimenovane policijske zvaničnike koji su rekli da su „brojčano nadmašeni".

Visoki vladin zvaničnik, koji je zahtevao anonimnost, rekao je za BBC da je policija primila više od 6.000 pritužbi od početka nasilja 3. maja i da bi razlog kašnjenja u rešavanju ovog slučaja mogao da bude „mali broj policajaca u Manipuru".

Rekao je i da bi, da su nadležni ranije dobili snimak, osumnjičeni bili ranije uhapšeni.

BBC je poslao pitanja policiji Manipura i pokušao je da ih kontaktira telefonom.

Ali oni nisu odgovorili.

JAGADEESH NV/EPA-EFE/REX/SHUTTERSTOCK

U prijavi se navodi da su žene, starosti 21 i 42 godine, bile u grupi od petoro u kojoj su još bili bili starija žena i dva muškarca - otac i brat devojke.

Oni su bežali od nasilnih etničkih sukoba koji već više od dva meseca traju u severoistočnoj indijskoj državi koja se graniči sa Mjanmarom.

Na snimku su žrtve iz plemenske zajednice Kuki, a napali su ih ljudi iz grupe Meitei.

Napad na žene dogodio se u prvim danima sukoba.

Pokušale su da pobegnu nakon što je njihovo selo napala i spalila „rulja od oko 800 do 1.000 muškaraca, od kojih su mnogi bili naoružani".

U žalbi su navele da ih je spasila policija, ali da ih je „nasilna rulja potom otela" i naterala da se skinu.

U tužbi se navodi da su muškarci ubijeni, a da je 21-godišnjak „brutalno grupno silovan usred bela dana".

Treća žena, iako nije viđena na snimku, takođe je bila primorana da se skine, dodaje se.

Uznemirujući snimak, na kojem se vidi kako žene plaču, jecaju u bolovima i mole napadače da pokažu malo milosti, u sredu, 19. jula je deljen na društvenim mrežama.

Državne institucije, među kojima je i savezni Vrhovni sud traže od vlade hitno preuzimanje mera.

Međutim, kritičari vlade kažu da činjenica da su prva hapšenja izvršena tek sada, više od dva meseca nakon što je napad prijavljen policiji, ne uliva poverenje vlastima.

Lokalne plemenske i ženske organizacije Kuki tvrde da je još nekoliko žena silovano u Manipuru i navode mnoge druge gnusne zločine nad ženama.

BBC ne može nezavisno da proveri ove navode.

'Ovo ne bi smelo da se dešava u današnjoj Indiji'

Gita Pandej, BBC Njuz, Delhi

GETTY IMAGES

Protesti na kojima se traži pravda za žrtve silovanja održani su u mnogim delovima Indije

Dobro je poznato da ženska tela često postaju bojno polje tokom nereda i sukoba, a silovanje i seksualni napad se koriste kao instrumenti nasilja za njihovo kažnjavanje.

Seksualni napad na majku i ćerku iz zajednice, kojima je skinuta odeća i terali su ih da šetaju gole dok ih gomila muškaraca pipa i maltretira u Manipuru, najnoviji je primer toga.

Snimak na kojem se vidi kako žene plaču, jecaju od bolova i mole napadače da pokažu malo milosti uznemirujući je za gledanje.

Činjenica da je prvo hapšenje izvršeno tek posle opšteg besa u slučaju koji se dogodio pre 78 dana i koji je prijavljen policiji pre više od dva meseca, ne uliva mnogo poverenja u vlasti - tim više što su mnogi muškarci jasno prepoznatljiv na snimku.

Ali masovni gnev koji je usledio posle pojavljivanja snimka u Indiji doprineo je da ovaj užasni zločin bude u centru pažnje.

To je pokrenulo pitanja o neuspehu države da uteši preživele - i konačno primoralo Modija da da izjavu o etničkom nasilju.

Da bi povratile neku vrstu poverenja naroda Manipura razorenog nasiljem, posebno manjinske zajednice Kuki, vlasti sada moraju brzo da deluju protiv počinilaca užasnog napada i donesu pravdu ženama.

Ovo ne bi smelo da se dešava u današnjoj Indiji.

Close