Inspektor oblovinu skretao u svoju pilanu, a položaj koristi i za druge biznise

Inspektor oblovinu skretao u svoju pilanu, a položaj koristi i za druge biznise

Pilana, benzinska pumpa, knjigovodstveni biro i tekstilni pogon u vlasništvu su porodice republičkog inspektora Milana Milovca. Trgovina uticajem, sukob interesa, prijave za mito i korupciju, namještanje poslova svojim firmama, samo su dio nezakonitosti koje mu stavljaju na teret,otkriva portal Capital. 

oblovina

Piše: Svjetlana Šurlan/ Capital.ba

Zbog sumnji da je ovaj republički šumarski inspektor u šumskim gazdinstvima, koje je kontrolisao, ugovarao isporuku drveta za sopstvenu pilanu, a privatnike kod kojih je bio u kontroli primoravao da poslovne knjige vode kod njegove supruge, pod istragom je Unutrašnje kontrole Inspektorata Republike Srpske,

Milovac je dugogodišnji šumarski inspektor u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove – Inspektoratu Republike Srpske, a posljednjih nekoliko godina je u sukobu interesa jer ima više firmi u porodičnom vlasništvu.

Firme su, prema saznanjima CAPITAL-a, u vlasništvu njegove supruge Mare Milovac, čime je inspektor, po Zakonu o državnim službenicima, u sukobu interesa.

Pilana sa cjepačem, benzinska pumpa, knjigovodstveni biro te tekstilni pogon biznisi su kojima se bavi porodica Milovac, a prema riječima izvora CAPITAL-a iz Inspektorata i javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“, Milovac zloupotrebljava položaj i trguje uticajem na način da one koje kontroliše primorava da posluju s firmama koje su registrovane na njegovoj supruzi.

Uprkos tome, a i krivičnoj istrazi koju su protiv njega vodili MUP i specijalni tužioci, Milovac i dalje nesmetano obavlja poslove republičkog inspektora.

I sam Milovac priznaje da su pomenute firme u vlasništvu njegove porodice, pravdajući se da pilana ne radi, te da time i nije u sukobu interesa. Međutim, podaci pokazuju suprotno, pilana je sa šumskim gazdinstvom ugovorila isporuku oblovine za ovu godinu, a i svi bankovni računi su joj aktivni.

Inspektor Milovac firme registrovao na ženu

CAPITAL je istraživanjem došao do podataka da je firma „VITOWOOD“ registrovana u Šipovu za proizvodnju trgovinu i usluge, a kao osnivači se vode Milan Marijanac i Mara Milovac, koja je supruga inspektora Milovca. Ona je istovremeno i direktor pomenute firme.

„VITOWOOD“ je firma sa sjedištem u mjestu Strojice, registrovana za djelatnosti piljenje i blanjanje drva, odnosno proizvodnju rezane građe, te impregnaciju drveta.

Firma je počela sa radom 2016. godine, a već 2017. je sa svega devet zvanično zaposlenih radnika imala prihod od skoro pola miliona maraka.

Iako im je prihod premašio 460.000 KM, dobit koju su prikazali bila je svega oko osam hiljada maraka.

Godinu kasnije, 2018. godine, iako su broj radnika povećali za svega dva zaposlena, prihodi „VITOWOOD“ firme su skočili na više od 640.000 KM. Dobit nije rasla u tom obimu, već za svega sedam hiljada maraka.

Oblovina u „VITOWOOD“ je stizala upravo iz šumskih gazdinstava za čiju je kontrolu nadležan inspektor Milovac.

U „Šumama Republike Srpske“ rekli su za CAPITAL da je tom preduzeću do sada isporučeno oko 2.676 kubika oblovine.

Najveće količine drveta Milovac je dobio iz ŠG „Gorica“ Šipovo.

U „Šumama“ su naveli da su u navedene količine uključene sve vrste šumskih drvnih sortimenata.

Cio tekst pročitajte na portalu Capital.ba

Close