Institucije zbog korupcije ne uspijevaju ostvariti svrhu zbog koje postoje

Institucije zbog korupcije ne uspijevaju ostvariti svrhu zbog koje postoje

Indeks percepcije korupcije (CPI) pokazao je da se Bosna i Hercegovina nalazi na 89. mjestu, od ukupno 180 zemalja, sa ocjenom 38, što ukazuje na dugogodišnju stagnaciju i urušavanje demokratskog sistema - naveli su danas predstavnici Transparency Internationala u BiH, prezentirajući rezultate CPI-a za 2018. godinu, prenosi Fena.

Ilustracija

Predsjedavajući Upravnog odbora TI BiH Srđan Blagovčanin i v.d. izvršnog direktora TI BiH Ivana Korajlić ukazali su na pres-konferenciji da je nužno izvršiti sistemsku analizu funkcioniranja vlasti na svim nivoima.

Blagovčanin je naveo kako je utvrđeno da je BiH u potpunosti zarobljena privatnim interesima nosilaca vlasti.

- Institucije su paralizovane korupcijom te ne uspijevaju ostvariti svrhu zbog koje postoje. Posljedica toga je da građani ne mogu ostvariti elementarna ljudska prava – rekao je Blagovčanin.

Korajlić dodaje da je Bosna i Hercegovina pri analizi Indeksa stavljena među države koje je neophodno posmatrati u narednom periodu zbog sve većeg nazatka u pogledu demokratičnosti i načina funkcionisanja institucija.

- Ove godine se BiH nalazi na 89 mjestu i ima istu ocjenu 38 kao i prethodne godine. U proteklih šest godina nije ništa značajno napravljeno te je pokazan nazadak – rekla je Korajlić.

Razvijene demokratije imaju prosječan indeks oko 75, dok prosjek ocjene od 35, gdje spada i BiH, važi za zemlje u kojoj su prisutni, navode iz TIBiH, hibridni režimi, u kojima se redovno dešavaju izborne nepravilnosti, politički pritisci, nedostatak nezavisnosti pravosuđa i općenito visok stepen korupcije.

Na osnovu relevantnih međunarodnih izvora ocjene su u Indeksu dodijeljene na skali od 0 do 100 (od najvišeg do najnižeg nivoa korupcije).

Close