Istaknuta LGBT aktivistkinja ubijena u Rusiji

Istaknuta LGBT aktivistkinja ubijena u Rusiji

Istaknuta LGBT aktivistkinja pronađena je mrtva sa više ubodnih rana i ožiljaka nastalih od davljenja u ruskom gradu Sankt Peterburgu.

Telo 41-ogodišnje žene nađeno je u žbunju u blizini njene kuće u nedelju, saopštila je lokalna policija.

Rođaci i prijatelji su kasnije saopštili da je reč o Jeleni Grigorjevoj, objavio je ruski portal Fontanka, a prenosi BBC na srpskom.

Grigorjeva, koja je prijavila pretnje smrću, borila se za poštovanje ljudskih prava u Rusiji.

U postu na Fejsbuku koji je objavio u ponedeljak, aktivista Dinar Idrisov napisao je da je Grigorjeva „brutalno ubijena u blizini svoje kuće".

„Ona je u skorije vreme bila žrtva nasilja i upućene su joj pretnje smrću", napisao je naglašavajući da je ona podnela nekoliko prijava policiji.

Policija nije potvrdila pretnje smrću. Portal Fontanka je saopštio da je priveden osumnjičeni koji se povezuje sa ubistvom.

Osim borbe za LGBT prava, Grigorijeva se protivila ruskoj aneksiji Krima, lošem tretmanu zatvorenika i brojim primerima kršenja ljudskih prava.

U januaru prošle godine, ruski opozicioni aktivista Konstantin Sinitsin (53) pronađen je mrtav u blizini doma u Sankt Peterburgu nakon što su mu nanete teške telesne povrede.

Policija je tvrdila da je napadnut zbog pljačke.

U avgustu prošle godine, više desetina LGBT aktivista je uhapšeno tokom zabranjenog protesta u Sankt Peterburgu koji je bio posvećen zaštiti prava manjina.

Rusija je 2013. godine donela zakon koji zabranjuje ono što je opisano kao gej propaganda.

Close