Izbori u Mostaru: Sporo okretanje „novog lista“

Izbori u Mostaru: Sporo okretanje „novog lista“

Mostarke i Mostarci izabrali su novo Gradsko vijeće. Sada se od vijećnika očekuje izbor novoga gradonačelnika. No, jesu li se dogodile promjene? Jesu, ali ipak ne onolike kakve su neki očekivali.

Piše: Vera Soldo/DW

Izbori u Mostaru su održani i sada su na redu reforme i 'okretanje novog lista'. Barem tako su iz Mostara poručili američki veleposlanik u BiH Eric Nelson i voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler. Pitanje je hoće li se u Mostaru 'okrenuti novi list', barem ako je suditi po prvim, preliminarnim rezultatima izbora koji su pokazali nepobjedivost nacionalnih stranaka. Ipak, sveukupan i značajan uspjeh BH-bloka, daje naslutiti da će stranke lijevog bloka biti značajan dio u budućem Gradskom vijeću Mostara.

Središnje izborno povjerenstvao (SIP), sinoć u 24 sata, pet sati nakon izbora, objavilo je prve, neslužbene i preliminarne rezultate samo za Gradsku izbornu jedinicu, jednu od ukupuno njih sedam. Iz ove izborne jedinice dolazi 13 od ukupno 35 vijećnika Gradskog vijeća (GV) Mostara, a Mostarci i Mostarke su glasovali ovako: HDZ BiH uvjerljivi je pobjednik sa 6.310 glasova, slijedi Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH i BPS Sefera Halilovića) sa 3.820 glasova, Hrvatska republikanska stranka (HRS) sa 1.056 glasova, (SDP, Naša stranka) 902 glasa, potom Jedinstvena srpska lista 'Ostajte ovdje - zajedno za naš Mostar' s 522 glasa. HDZ 1990 osvojio je 350 glasova, 'Platforma za progres' 305 glasova, Neovisna lista 'Pravo na grad' 226 glasa, a Koalicija 'Mostar moj dom' (HSP, HSP BiH, HKDU Hrast) 166 glasa te 'Lijevo krilo' 150 glasova.

Svi mladi žele isto: ostanak u boljem Mostaru

"Bolje je da pitate mlade nego nas starije jer mi smo stariji pokvarili sve što se moglo pokvariti. I takav Mostar ostavljamo našoj djeci", kratak je odgovor jedne gospođe u poznijim godinama s birališta u Mostaru za Deutsche Welle. I tako ova priča o dugoočekivanom izbornom danu u Mostaru, nakon 12 godina od posljednjih održanih 2008. godine, počinje s mladima. Oni nisu imali iskustvo kako je to glasovati u rođenom gradu, ali svi, živjeli na tzv. istočnoj obali ili zapadnoj obali grada koji presijeca rijeka Neretva, žele isto - uređenije mjesto življenja i ostanak u svom Mostaru.

Ana Vučić, Ajla Ovčina, Ivo Čarapina i još na tisuće njih, od ukupno registrana 100.864 birača, prvi put su svoj glasački listić ubacili u biračku kutiju. To je bila "zaostavština" starijih, političara koji se godinama nisu uspijevali dogovoriti o novim izbornim pravilima za Mostar.

"Neopisiv je to osjećaj jer kao 12-godišnjakinja nisam shvaćala važnost izbora. Na izborima u Mostaru, svome gradu, glasala sam prvi put i to na svoj rođendan. Ne može bolji poklon. Nadam se da će grad biti ljepši i da će mladi ostajati, a ne odlaziti, i svoju budućnost planirati i graditi u svome gradu", kaže Ana za Deutsche Welle, koja je upravo na dan izbora postala punoljetna.

"Svima nam je dosta nazadovanja, zvali se mi Mustafa, Marija ili Aleksa"

I za 25-godišnju Ajlu Ovčinu glasovati na izborima u rodnom gradu, kako kaže, nevjerojatan je osjećaj. Iako ne očekuje velike promjene, nada se da će "Mostar postati normalan grad".

Na pitanje kakav Mostar treba biti ona odgovara: "Ni sličan ovome. Samo pred izbore nešto se gradi, bezakonje, bezvlašće. Nakon 25 godina korupcije i kriminala preko noći se sve ne može pokrenuti nabolje. Ali, barem ćemo biti normalniji grad, s Gradskim vijećem, umjesto rasula koje imamo sada", smatra ona.

Iako je fakultetski obrazovana, nema zaposlenje u svojoj struci i radi u kafiću, a odlazak iz Mostara za nju je sve izgledniji.

"Svima nam je dosta ovog kaosa i nazadovanja, zvali se mi Mustafa, Marija ili Aleksa. Svi mi bježimo u Irsku ili Njemačku, a kada se vidimo u 'bijelom svijetu', svi se slažemo, svi smo 'braća'. Ovdje se svađamo jer nam glavu s istim stvarima pune 25 godina. To više nema smisla jer svoje roditelje ne želim gledati preko Skype-a", zaključuje ova mlada Mostarka.

"U Mostaru tek predstoji pravi proces"

Ivo Čarapina je 24-godišnjak, aktivist u Vijeću Mladih Grada Mostara. Kaže da, iako je prije četiri godine postao punoljetan i imao pravo glasanja, tog prava bio je lišen zbog svih problema koji su bili vezani za izbore u Mostaru.

"Drago mi je da su se izbori vratili u Mostar. Mislim da je demokracija jako važna i da se svi osjećamo važnima, da imamo taj jedan dan priliku izaći i glasati. Svi mi mladi, pogotovo koji nismo do sada glasali, nismo imali očekivaja, a sada na ta očekivanja imamo pravo. Lokalni izbori su najbitniji jer upravo na lokalnim izborima biramo ljude koji mogu rješavati naše životne, konkretne, probleme", njegov je stav. Ali, iako mlad, vrlo dobro ocjenjuje da nijedna politička stranka ili koalicija u budućem sazivu Gradsokg vijeća Mostara neće imati dvotrećinsku većinu.

"Očito je da će tek sada doći pravi proces oko izbora novoga gradonačelnika i to se neće uskoro dogoditi", zaključuje.

Mostarski Srbi prvi put s „legitimnim“ Srbinom u Vijeću

Ovih su izbora u Mostaru po prvi puta i mostarski Srbi, kao konstitutivan narod u BiH, imali svoju listu umjesto dosadašnje prakse popunjavanja tzv. srpske kvote na nekoj od nacionalnih hrvatskih ili bošnjačkih ili stranaka lijevog spektra.

Sanja Bjelica Šagovnović, predsjednica Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva 'Prosvjeta' nada se da će mostarski Srbi u novom Gradskom vijeću Mostara imati svoje predstavnike.

"Srbi su ovih izbora izašli s jedinstvenom listom 'Ostajte ovdje, zajedno za naš Mostar', prepoznavši važnost izbora u Mostaru i izbora svojih legitimnih predstavnika u Gradskom vijeću Mostara. Nadam se da će njihovu važnost prepoznati partneri u Gradskom vijeću, važnost da predstavnici legitimnih i legalnih predstavnika tri naroda, čine vlast u Mostaru. Samo istinskom multietničnošću i multikulturalnošću možemo graditi budućnost u ovom gradu, a ne po osnovi nekakve lažne multietničnosti i bilo kakvih lažnih slika", kaže Bjelica Šagovnović za DW. Ona se nada da će Mostar krenuti u novom smjeru, okrenuti se budućnosti i rješavanju realnih problema i pitanja koja jedan grad čine gradom.

Njezina nada je, kako se čini, ispunjena jer je srpska lista, nakon više od dva i pol desetljeća, dobila svog vijećnika u GV Mostara.

Sattler i Nelson za Mostar traže reforme i „okretanje novog lista"

Na izborni dan Mostar su posjetili američki veleposlanik u BiH Eric Nelson i voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler. Visoki međunarodni dužnosnici svojim posjetom poslali su poruku važnosti izbora, ali i, kako su naglasili, reformama i "okretanju novog lista". Upravo pod njihovom nazočnošću u lipnju ove godine predsjednici SDA i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, potpisali su sporazum o izborima u Mostaru. Dok su iz Mostara davali izjave medijima, iza njegovih leđa, na jednoj od mnogih neobnovljenih mostarskih zgrada iščitavao se slogan 'Zavadi, pa vladaj'. Neki bi kazali - koja simbolika za Mostar.

Američki veleposlanik u BiH iz Mostara je poručio kako se izabrani lideri što prije trebaju uhvatiti u koštac i fokusirati svoju pozornost prema rješavanju pitanja od interesa za građane Mostara. "Nadam se da će građani, kao i svi politički lideri, pružiti svoju podršku i sljedeću godinu iskoristiti za sve potrebne reforme", bila je poruka američkog diplomata.

Slično je rekao i prvi čovjek EU-administracije u BiH.

"Otvaraju se mogućnosti za rješavanje cijelog niza pitanja, uključujući provedbu međunarodnih presuda. Pozivam političare da odgovore na zahtjeve građana, 80% njih želi vidjeti BiH u EU-u. To je jasan poziv s moje strane domaćim političarima na konkretno djelovanje", poručio je Sattler bh. političarima.

"Izbori pokazali da nema nedodirljivih"

Tomu se nada i Vehid Šehič, nekadašnji člana Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, a danas politički analitičar Koalicije za slobodne i poštene izbore 'Pod lupom'.

"Protiv pojma sam da su ovo povijesni, ali u svakom slučaju, ovo je vrlo važan dan za građane Mostara jer im se omogućilo da nakon 12 godina ponovno iskoriste svoje biračko pravo. Ovo je vraćanje dostojanstva građanima Mostara, što je jako bitno i možda je ovo naznaka nekih boljih vremena za Mostar, ali i za budućnost cijele BiH", komentira Šehić za DW, iznoseći stajalište da će i Mostar dobiti vlast koja će probuditi nadu za bolje sutra i grad učiniti perspektivnijim mjestom.

No, ovo je za njega "prijelazni period". "Za mene je neprihvatljivo da o sudbini jednog grada odlučuju dvije stranke, dva lidera, zaboravljajući da izuzev 'njihovih naroda' u ovom gradu živi i još jedan narod koji je po Ustavu ravnopravan, a Mostar je grad i onih koji se nisu izjašnjavali po etničkom principu. Ovi lideri nemaju ni podršku, kako je predstavljaju, svojih naroda jer, ako uzmemo postotak koji dobiju na izborima od svojih birača, on ne prelazi 25%. Što je s onih 75% koji drukčije razmišljaju, ali zbog nepovjerenja u politiku koja je postala nečasna i nemoralna, odlučuju ne glasati? Ali, ovi su izbori pokazali da se može mijenjati, da nema nedodirljivih, da je vlast smjenjiva. To su pokazali izbori u Sarajevu, Banja Luci, Bijeljini i to je dalo nadu i za Mostar", zaključuje Šehić.

Close