Izgradnja HE Foča i Paunci koštaće oko 480 miliona KM

Izgradnja HE Foča i Paunci koštaće oko 480 miliona KM

Izgradnja hidroelektrane (HE) Foča na rijeci Drini, instalisane snage 44,15 MW i procijenjene godišnje proizvodnje 175,8 Gwh, iznosiće 232.743.770 KM, navedeno je u Studiji ekonomske opravdanosti, prenosi Fena

Vlada Republike Srpske (RS) donijela je na nedavnoj sjednici Odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije, putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korišćenje HE Foča.

Koncesija će se dodjeliti putem pregovaračkog postupka, a na osnovu ponude Javnog preduzeća “Elektroprivreda RS” Trebinje.

Planirana lokacija brane HE Foča je udaljena oko 1,6 km uzvodno od Foče i na oko 10 km nizvodno od lokacije brane Buk Bijela.

Vlada je takođe donijela i odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korišćenje HE Paunci na rijeci Drini, instalisane snage 43,21 MW i procijenjene godišnje proizvodnje 166,9 Gwh.

HE Paunci je locirana oko 10 km nizvodno od profila brane HE Foča.

Ukupna vrijednost investicije za realizaciju predmetne koncesije, prema Studiji ekonomske opravdanosti, iznosi 246.434.580 KM.

Premijeri RS i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić nedavno su na sastanku u Beogradu razgovarali o zajedničkim projektima izgradnje hidroelektrana Foča i Paunci, koji su planirani Memorandumom o saradnji u oblasti energetike. Fena

Close