Ja sam zet iz Gacka

Ja sam zet iz Gacka

U BiH danas nema progonjenije osobe od zeta iz Gacka. Svi mediji su preneli da je koronom zarazio taštu, tasta i svu tazbinu, možda čak, kako reče načelnik opštine Nevesinje, i namerno. Bez milosti je (o odgovornosti da ne pričamo) objavljeno da je nakon što je zarazio pola Gacka zet prešao na Nevesinje, i prvo krenuo, dabome, od taštine kuće.

rite-gacko

Gacko

Jasno je da naslovi koji su preplavili sve medije u BiH ne govore baš ništa o zetu, ali ukazuju na patološko stanje u kome su mediji, a samim tim i društvo uopšte. Ne samo što se staviti takav žig na zeta, ko god on bio, kosi sa istinom, logikom i profesionalnim principima, nego je u suprotnosti sa elementarnom ljudskošću. I ova vest je pokazala da smo sve manje ljudi, a sve više zveri koje tebaju žrtvu na koju će da se ostrve. Trenutno ih progone bespućima interneta, ali nije daleko dan kada bi se iz virtuelnog sveta ta hajka mogla preseliti i na ulice.

Ako su vanredno stanje i mere sa njim u vezi nešto otkrile, to je lice svakoga od nas. Poražavajuće je da su zaraženi dobijali skaredne i uvredljive poruke, da su bili maltretirani umesto podržani i ohrabreni. Još strašnije je saznanje da to nisu izolovani slučajevi (uvek se nađe neka budala), nego da su se u to upustili skoro svi mediji koji bi trebalo da nas informišu, ali i pouče.

Umesto podrške, Gacko se targetira kao novo žarište. Da je kuga koja kosi sve što se kreće, pa da se razume povika i predlog da se digne zid oko te opštine. Ali, korona u slabljenju koja je konstatovana kod manje od četrdeset stanovnika od 8 hiljada zdravih i pravih je zanemarljiva cifra. Nije Gacko toliko pozitivno koliko je društvo negativno, tačnije maligno.

Nema mnogo razloga da se hvali lokalna vlast. Ko god da prođe Gackom jasno mu je da je to zapušteni gradić sa divnom prirodom, velikom rudničkom jamom i neveselom budućnošću. Ali je vreme korone pokazalo i da mere i oni koji ih provode mogu biti sa ljudskim licem. Od policije do opštinskih inspekcija delovalo se preventivno i savetodavno, bez nepotrebne sile i represije. Ko je hteo u prirodu, mogao je do mile volje. Ono što je najvažnije, niko se na javnom mestu nije zarazio. Dakle, do zajednice nije bilo. Ostalo je sve na ljudima. A oni su, bilo sa koronom ili ne, uglavnom zdravi.

Da je kugu doneo, a ne koronu koja je u slabljenju i zbog koje tek poneko ima povišenu temperaturu, zet ne zaslužuje takav tretman. Nema on razloga da se pravda ni crveni. Drugi imaju.

Dići glas protiv najgoreg koje je isplivalo u ljudima, pa i u javnom prostoru, nije samo stvar ljudske potrebe nego i dužnosti.

I zato, iz žarišta virusa uzvikujem: I ja sam zet iz Gacka!

2 Komentar

  1. Marija
    2020-05-23 at 22:38

    Svaka mu cast to je zet,nije se prepo izmisljenog virusa !!Nek se zapitaju malo ove kukavice sto su odbacili slavu zbog silne korone

  2. Ugljesa
    2020-05-24 at 13:48

    Bravo Milanka!

Comments are closed.

Close