Je li u redu 4,9 odsto?

Je li u redu 4,9 odsto?

Nema reakcija privrednika ni šest dana nakon što je zvanično saopšteno da će cijena struje za privredu u Republici Srpskoj “skočiti” za 4,9 odsto. Poskupljenje će, saglasni su stručnjaci, osjetiti svi građani u RS.

Foto: Thinkstock

Naznake iz ekspozea premijera RS Radovana Viškovića, koje su bile definisane u nekoliko tačaka, a koje su imale za cilj jačanje privrednog ambijenta i podršku poslovnim ljudima u RS, pale su u vodu nakon što je usvojena odluka o poskupljenu struje za potrebe privrede, smatra ekonomista Zoran Pavlović. Pojašnjava da poskupljenje struje za privredu donosi i poskupljenje roba i usluga na tržištu RS i BiH za dva ili tri odsto, što će građani uskoro osjetiti.

„Negdje oko 65 odsto potrošnje električne energije u RS je okrenuto prema individualnim potrošačima, a 30 do 35 je samo privreda. To je veoma loše i to znači da nemamo privrede ili da privreda koju imamo ne koristi električnu energiju, što bi bilo normalno, pa viškove električne energije izvozimo. Umjesto da se radi na konceptu dovođenja stranih investitora, jer imamo povoljnu cijenu struje, jer je sami proizvodimo, mi pravimo potpuno pogrešnu politiku ponašanja prema privredi“, ističe Pavlović za „Direkt“.

Udar na dobru poslovnu klimu

Nakon što je saopšteno da će cijena električne energije za velike kupce biti veća za 4,9 odsto, premijer Radovan Višković naglasio je pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) da je struja u RS, ipak, jeftinija nego u Federaciji Bosne i Hercegovine. Takav pristup, naglašava Pavlović, suprotan je dobroj poslovnoj klimi koju treba stvarati u RS.

„Dakle, umjesto da tu cijenu struje iskoristimo kao mamac za dolazak investitora iz Federacije u RS, mi se hvalimo da smo i nakon poskupljenja još uvijek jeftiniji. Tako se ne stvara dobra poslovna klima“, naglasio je Pavlović.

Zoran Pavlović

Na prvobitnu najavu da će struja poskupiti za 13–16 odsto pobunili su se privrednici, tražeći da ERS preispita svoje troškove i broj radnika. Nakon što je i zvanično saopšteno da će poskupljenje iznositi 4,9 odsto privrednici se nisu izjašnjavali.

Zahtjevi privrednika, nezadovoljnih prvobitnim najavama poskupljenja su donekle uvaženi i poskupljenje od 4,9 odsto rezultat je pregovora privrednika, Vlade RS i predstavnika Elektorprivrde Republike Srpske (ERS), navode u Privrednoj komori Republike Srpske.

Za „Direkt“ kažu da je dobro što poskupljenje nije drastično, kako je najprije najavljivano, ali da bi najbolje bilo da do poskupljenja nije ni došlo.

“Privrednici su rekli, da ako već mora doći do poskupljenja, ono ne bi smjelo da pređe pet odsto. Ovakav iznos će sigurno uticati na konkurentnost privrednih društava, prvenstveno ako posmatramo to kada poskupljenje dolazi – dakle, na početku poslovne godine. Privredna društva, posebno ona koja sarađuju sa stranim partnerima, ranije su poptpisala ugovore i sada nisu u mogućnosti da koriguju cijene kroz već potpisane ugovore i to znači da će to poskupljenje ići direktno na njihov trošak”, pojašnjavaju u Privrednoj komori za “Direkt”.

Privrednici se ne bune, jer ako to učine, mogu da očekuju sankcije, kaže Zoran Pavlović.

„Mi živimo u ambijentu gdje je politika dominantna nad privredom i ako se neko pobuni naći će se neki bočni način da se taj privrednik dovede u situaciju da dobije dodatne provjere od strane poreske uprave, inspekcije rada, tako da ljudi često prihvataju tu situaciju. Filozofija je takva – pokrij se, ćuti, trpi koliko možeš, koriguj cijenu koliko moraš i idi dalje“, zaključuje Pavlović.

Iz Sindikalne organizacije Svislajon Industrije alata Trebinje ranije su najavljivali štrajk upozorenja ukoliko dođe do poskupljenja, ali on nikada nije održan.

"Štrajk upozorenja se organizuje u trajanju od jedan sat zbog dizanja cijene struje za privredu i realni sektor. Svaki rast troškova u preduzeću direktno utiče na pad zarada, odnosno pad standarda zaposlenih. Naša dužnost je da štitimo interese preduzeća u kojima radimo i štitimo standard zaposlenih. Ukoliko Vlada Republike Srpske na prijedlog Elektroprivrede Republike Srpske donese Odluku o poskupljenju struje, organizujemo generalni štrajk sve do ispunjenja zahtjeva”, naveli su tada u saopštenju predsjednici sindikalne organizacije Svislajon industrije alata u Trebinju.

Iz poslovnog sistema Svislajon za sutra je najavljena konferencija za novinare, na kojoj će, između ostalog, biti riječi i o “problemama i poteškoćama u poslovnom okruženju”.

Close