Još neizvijesno ko će sve predstavljati Hercegovce u NSRS

Još neizvijesno ko će sve predstavljati Hercegovce u NSRS

Nakon prebrojanih glasova sa svih biračkih mjesta u izbornoj jedinici devet izvijesno je da je SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) dobio tri direktna mandata, SDS dva, dok će DNS i Socijalistička partija imati po jednog poslanika koji će u skupštinu ući zahvaljujući direktnim mandatima.

U ukupni zbir nisu uvršteni glasovi pristigli poštom.

Još nije poznato koji će kandidati iz SNSD-a iz izborne jedinice 9 ući u NSRS, budući da je najviše glasova imao gradonačelnik Trebinja Luka Petrović koji se još uvijek nije izjasnio o tome da li će svoj mandat vratiti i nastaviti da obavlja funkciju gradonačelnika.  Za njim je najviše glasova osvojio Ilija Tamindžija koji je bio poslanik i u odlazećem sastavu NSRS. Iz ove stranke, kako sada stvari stoje, jedino je Tamindžijin ulazak u skupštinu neupitan. Ukoliko Luka Petrović vrati svoj mandat, u NSRS bi trebala da uđe Mileva Komlenović, načelnica Kalinovika. No, ne bude li ona spremna za vanredne izbore u ovoj opštini, umjesto Petrovića u NSRS će Veljko Marić iz Foče, te Radovan Vuković iz Bileće. No, i ovo se može promijeniti ako Valerija Lakić ili Pero Petrović dobiju još glasova koji bi ih mogli rangirati za koje mjesto naviše.

Petrović i Komlenović u izjavi za medije kazali su da će o tome da li će vratiti mandate ili ne odlučivati stranka.

Sa liste SDS-a iz izborne jedinice 9 u skupštinske klupe će Nebojša Vukanović i Branko Butulija.

DNS će poslati Spomenka Stojanovića iz Foče, a Socijalistička partija (SP) Maksima Skoka, koji je i na čelu kompenzacione liste ove partije.

PDP, prema dosadašnjim rezultatima, nije uspio da osvoji niti jedan direktni mandat, ali očekuju da će Ljubiša Krunić iz Trebinja sa osvojenih 1.608 glasova, ipak, ući u skupštinu i to sa kompenzacione liste.

Još uvijek se čeka rapspodjela kompenzacijskih mandata kada će konačno biti poznato koji će poslanici predstavljati građane u NSRS.

Praksa da se gradonačelnici kandiduju za poslanike legitimna je i stranke je obično koriste kako bi skupile što veći broj glasova. Tako je gradonačelnik Trebinja SNSD obogatio za 15.650 glasova koje je osvojio. Podsjećamo, da je Petrović upravo iz klupa parlamenta Srpske otišao na mjesto gradonačelnika Trebinja.

Poređenja radi, na prethodnim Opštim izborima isto je uradio i PDP-ov Slavko Vučurević koji je, kao tadašnji gradonačelnik Trebinja, imao tek 2.519 glasova. Mandata se odrekao, a u skupštinu je umjesto njega ušao Zoran Pologoš koji je uspio da skupi 1.585 glasova. Pologoš je nedugo nakon toga napustio i Vučurevića i PDP.

Close