Kad država podržava

Kad država podržava

Od svake savremene države - majke se očekuje da svoje čedo podržava, čak i ako je ono odavno, što bi rekao Toma Nikolić, poraslo, osamostalilo se, pa i svekar postalo. Tada, u stvari, počinju problemi. Treba vaditi kestenje iz raznih vatri koje su se rasplamsale. I, na kraju, trešnjin cvet smestiti u vazu. 

U to da sve možete ako imate sreću da vam je država kao majka, pa još popustljiva, uverili smo se i protekle sedmice.

Možete se, recimo, praviti da vam je trenutno tema od pre četvrt veka najvažnija. Da je biti ili ne biti, da sreća i budućnost vaša zavise od toga. A, majka k’o majka, malo gunđa, malo se možda i naljuti, ali na kraju ispuni želju svom derištu, jer, zaboga, ako njega nema, ako ono nije zadovoljno, ni noj se život ne mili.

Od svake savremene države - majke se očekuje da svoje čedo podržava, čak i ako je ono odavno, što bi rekao Toma Nikolić, poraslo i osamostalilo se, postalo i svekar. Tad počinju problemi. Treba vaditi kestenje iz vatri, pa trešnjin cvet smestiti u vazu. A onda vazu na sto. Pa sto u sobu. A kakva je to soba, ako nije u stanu. A kakav je to stan ako nije u Beogradu. Mic po mic, majka je tu da sve pogura, da tutne pod jastuk kad zaškripi (što onomad reče Kusturica) i da snajka bude zadovoljna pogledom na reku kad već sina očima ne gleda.

Država majka će udesiti i da zadržite posao, čak i kad toliko brljate da bi svako drugi ostao na ulici. Naći će ona drugaricu, komšinicu, priju, preko koje će završiti da, ako ne možeš baš da dobiješ, onda da nikako ne izgubiš. A kako da izgubiš ako se na partiju karata spremaš, a karte štampaš i beležiš.

Mala nezgodacija je što su tu i druga deca, vide to, razumljivo, dure se, i oni bi svoju državu – majku, a ne maćehu. U tom slučaju, država kao maćeha ima svoje metode. Svaki dan ona onda priča o zlim komšijama koji bi da nam jedinu kravu umore, koji hoće da uđu u naše dvorište i oberu nam sve jabuke, pa od pite ništa. Da bi mi da se razgraničimo i da sagradimo zid, al’ nas ni geometri nešto ne mirišu. Da deca treba da slušaju šta majka govori, jer ona najbolje zna šta se po komšiluku priča i kakve zavere spremaju, samo zato što nam zavide jer nam tako dobro ide.

Kao miljenik majke – države mogućnosti da držite tenziju su beskrajne. U jednoj ruci revizija istorije, u drugoj, hvala bogu i na imigrantima koji će poslužiti toj svrsi. U prošloj sedmici im je dodata granična i bezgranična policija i pretnje po teritorijalni integritet.

I tad svojeglava deca zaćute dok ne prođe strašni momenat koji preti opstanku. Jer, šta dete, pogotovo nevoljeno, može da zna o državnom interesu. Na tu mudrost tapiju ima samo mezimče javlja RTRS. Zato - ne talasaj, pa ćeš se naći na kompenzacionoj listi, takoreći, u redu za novog mezimca. U protivnom, ako sam ne odeš - maćeha je za tebe u džepu spremila jednu lepu jabuku.

Close